marți , 13 aprilie 2021

Parchetul European își “intră în pâine”

Vești foarte proaste pentru ciorditorii nărăviți la fondurile europeneori fraude transfrontaliere : începând de luni, Parchetul European și-a intrat în atribuții și  este responsabil cu protejarea intereselor financiare ale UE, pe lângă instanțele naționale competente. Prioritar, noul for judiciar va fi  responsabil de cazurile transnaționale de fraudă, corupție și spălare de bani, ceea ce nu înseamnă însă că nu se va ocupa și de rechinii mai mititei.Atât autoritățile și opinia publică europeană, dar și presa primesc favorabil această  instituție chemată să depășească „unghiurile moarte” ale justiției financiare europene actuale.

Biroul Procurorului General European (EPPO), mai cunoscut sub numele de Parchetul European, are jurisdicție în 22 de țări europene. Nu și în Ungaria, Polonia, Suedia, Danemarca și Irlanda, țări care au decis să nu adere la acest proces. Ca  șef  al  Parchetului European, Laura Codruța Kovesi are ca priorități combaterea  fraudei, corupției, spălării banilor și a fraudelor transfrontaliere de TVA și nu a făcut un secret din faptul că  aproximativ 3.000 de cazuri așteaptă rezolvarea. Fosta șefă a DNA are în subordine directă 22 de procurori generali – unul pentru fiecare stat, care vor supraveghea investigațiile și urmăririle penale.

Parchetul European este abilitat să desfășoare investigații transfrontaliere cu privire la fraude care implică fonduri UE care depășesc 10.000 de euro sau cazuri de fraudă transfrontalieră a TVA care au ca rezultat daune care depășesc 10 milioane de euro. Când se deschide o anchetă la nivel european, autoritățile naționale vor trebui să pună capăt investigațiilor și să transmită Parchetului European toate elementele aflate în posesia lor.

Noua instituție completează autoritățile naționale, pe de o parte, și Oficiul European de Luptă Antifraudă (Olaf) și Unitatea Europeană de Cooperare Judiciară (Eurojust) pe de altă parte. Spre deosebire de primul, Parchetul European are capacitatea de a investiga în mai multe țări și poate deschide anchete și iniția proceduri penale în statele membre.

Laura Codruța Kovesi a fost  numită pentru un mandat de șapte ani care nu poate fi reînnoit, fiind  aleasă dintr-o listă întocmită după  selecția de candidați făcută de Curtea de Justiție și Parlamentul European. Procurorul șef poate fi revocat doar de Curtea de Justiție, care are ca scop garantarea independenței sale. În octombrie 2019,  a fost prima care a preluat această funcție, în ciuda eforturilor furibunde ale clicii Dragnea- Vâlcov- Dăncilă de a o denigra și discredita în forurile comunitare. A fost atunci ceva de neînchipuit, o pată urâtă pe obrazul Ronâniei, vizibil măcinată de ură și interese contrarii.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *