joi , 6 mai 2021

Un protest ca să fie

După rețeta déjà consacrată, două-trei sute de persoane s-au adunat, duminică după-amiază, în Parcul Izvor din Bucureşti, pentru a participa la un protest faţă de ideea vaccinării obligatorii. Au ieșit la aer, să zbiere și să încalce legea ostentativ- vorbim aici despre măsurile sanitare obligatorii- niște zănatici care se comportă ca toantele din povestea cu drobul de sare. Altfel spus, a fost un protest cu caracter “preventiv”, participanții  îngrijorându-se peste poate de ceva ce nu există la ora actuală nici măcar la stadiul de proiect.  Ca să o mai dreagă cumva, organizatorii au susținut că manifestația este și o reacție  vizavi de eventuala implementare a aşa-numitului paşaport de vaccinare, adică tot față de ceva ce încă nu există. Dacă părerea majorității față de acești ultraminoritari este bine cunoscută, anume că au fix aceleași drepturi și obligații ca toată lumea, rămâne de neînțeles toleranța forțelor de ordine , care s-au făcut că plouă și au trecut multe nereguli cu vederea. Pentru că numai  unii dintre participanţi- cel mult jumătate- au  purtat  mască de protecţie sanitară, ceilalți ignorând  această măsură, la fel și  pe cea privind distanţarea fizică. Probabil din lipsă de ocupație, că tot trebuie umplut “golul” lăsat plecarea/excluderea  exuberantei și războinicei  Șoșoacă, pe la manifestaţie și-au  făcut vânt şi liderii AUR Claudiu Târziu şi George Simion.

Revenind la  protestul de duminică, participanții au  spus că susţin libertatea persoanelor de a alege dacă se vaccinează sau nu. Păi tocmai acesta este unul dintre principiile pe care a fost construită strategia campaniei de imunizare împotriva COVID-19. S-a precizat de la bun început că vaccinarea este  benevolă, deși sunt foarte mulți experți de părere că obligativitatea vaccinării în cazul bolilor transmisibile NU încalcă drepturile și libertățile fundamentale.

Pe bună dreptate, aceștia spun că bolile transmisibile nu sunt o problemă exclusivă a individului, ci şi a comunităţii, asupra căreia se vor răsfrânge efectele unei decizii individuale greşite. În consecință, dreptul la viață privată și la libertate de gândire nu sunt absolute, ci pot fi restrânse. Articolele 8 și 9 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, invocate de persoanele care refuză vaccinarea, nu consacră drepturi absolute ale omului, respectiv la viață privată și la libertate de gândire, ci au limitări. Între motivele acestor limitări se află și protejarea sănătăţii, individuale sau publice, şi protejarea drepturilor şi libertăţilor altora. Exercitarea acestor drepturi nu justifică lezarea dreptului la viaţă (dreptul de a trăi), garantat în articolul 2 din CEDO. Pe scurt, toți acești revoltați de conjunctură, cum se vede mulți dintre ei nu dezinteresat, nu au și nici nu vor avea vreodată libertatea de a pune sănătatea celorlalți în pericol. Cât despre așa numitul “pașaport de vaccinare”, afirmația că ar fi discriminatoriu și ar încălca libera circulație a cetățenilor este mai mult decât gratuită, câtă vreme, așa cum s-a întâmplat și până acum, fiecare stat a dispus absolut ce și câte restricții a găsit de cuviință fără să dea socoteală.

Ca să concluzionăm, dincolo de teoriile conspiraționiste care au și la noi mulți adepți, astfel de acțiuni sunt organizate din interes, de multe ori pentru un câștig de imagine și notorietate, ca dovadă politicienii prezenți. Vor mai urma și altele iar jandarmii și polițiștii sunt obligați să asigure respectarea legii și a măsurilor sanitare. Pentru că nu este suficientă amendarea organizatorului și  trebuie să suporte consecințele toți cei care calcă strâmb.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *