marți , 13 aprilie 2021

Un senator dâmbovițean pe urmele lui Don Quijote: Pe Centrul Vechi, nenorociții de clienți fumează la “terasele închise”

Cu numai câteva zile în urmă, liderul Pro România Dâmbovița, Adrian Țuțuianu, s-a dezlănțuit efectiv la adresa celor doi parlamentari USR-PLUS: „M-a şocat  nivelul absolut jenant de pregătire pe care îl au cei doi parlamentari. Se vede că nu au condus la viaţa lor nimic, că nu au făcut în viaţa lor nimic important, că nu au niciun fel de înţelegere a fenomenului administrativ, că nu pricep nimic din ceea ce înseamnă investiţiile publice. Au dat nişte explicaţii care ar face să râdă şi un copil de clasa a patra!”- a declarat public Țuțuianu și,  foarte probabil, mulți au gândit că a dat o tușă prea dură, după o prestație mai puțin reușită a celor doi, ajunși parlamentari după redistribuire și novici într-ale politicii și administrației publice.

Că fostul președinte al Consiliului Județean Dâmbovița, cu două mandate de senator în CV, n-a exagerat, stă mărturie o recentă postare pe Facebook, prin care senatorul PLUS de Dâmbovița, dl. Dragoș Popescu,  arată că nu s-a familiarizat nici pănă acum cu fișa postului. Omul se laudă efectiv cum a surprins fumând clienții unei “terase închise” din Centrul Vechi, cum  a chemat poliția și, atenție,  că au fost amendați opt agenți economici, adăugăm noi din categoria celor mai afectați de recesiunea conexă crizei medicale. Acuma nu putem ști dacă dl. senator e mânat de elanul unui  cavaler al legii și dreptății, e un fel de Don Quijote mai tânăr  ori doar tânjește după ceva mai multă vizibilitate. Sigur este  că s-a purtat ca un pândar, fix  ca agenții care fac prevenție pitiți după colțul străzii, de parcă a vrut să dea apă la moară șoșociștilor. Și nu s-a mulțumit doar cu atâta lucru !!!

Pentru că “problema de fond” n-a fost remediată,  dl senator PLUS a “decis împreună cu doamna subprefect Marinela Manea, că ar fi oportună o întâlnire, la sediul Prefecturii Dâmbovița, cu reprezentanții IPJ Dâmbovița, DSP Dâmbovița, ITM Dâmbovița, Poliția Locală Târgoviște, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Dâmbovița.” Au fost lipsă la apel cei de la DSV- dr. Sandu Tolea având  cu siguranță altceva de făcut decât să piardă vremea în discuții sterile, și reprezentanții Poliției Locale Târgoviște, care nu bat din călcâie la ordinul Prefecturii, fiind subordonați Executivului Primăriei Târgoviște. Cum nu ne-am propus o analiză pe text, lăsăm cititorii să se delecteze citind  integral postarea d-lui senator, surprins să constate  “că instituțiile își declină competența sau invocă caracterul interpretabil al legii.”  

P.S. Dacă un parlamentar cu așa spirit civic a acordat atât de multă atenție rezolvării unei probleme “de fond” sesizată într-o cârciumă, ne întrebăm, în mod firesc, ce a făcut pentru salvarea locurilor de muncă și capacităților productive de la COS Târgoviște, unul dintre reperele industriei din județul în care a fost ales? Da’ pentru continuarea proiectului DN 71, la cine a intervenit? Pe cine a convocat în ședință?

De mai bine de un an de zile traversăm cu toții o perioadă extrem de complicată. Una care este încă departe de a se termina. O arată datele. Din păcate, Municipiul Târgoviște a reintrat în așa numitul „scenariu roșu”, cazurile de Covid-19 cresc de la o zi la alta iar pandemia continuă să facă victime. Oameni dragi nouă. Membrii ai familiei. Prieteni. Cunoscuți. 

Zilele trecute, mergând la pas prin Târgoviște, am observat că într-una dintre terasele închise din centru se aflau mai multe persoane care fumau (fumatul fiind permis doar în spații deschise). Pentru a mă convinge dacă măsurile anti Covid-19 impuse de către autorități sunt respectate, am trecut prin Centrul Vechi, deoarece acolo sunt localizate mai multe restaurante și mare mi-a fost mirarea să văd că multe dintre reguli erau „fentate”. 

Am ales să folosesc linia-verde de telefon pusă la dispoziția oricărui cetățean pentru a înștiința autoritățile competente. La fața locului au ajuns polițiștii care au aplicat amenzi pentru 8 operatori economici. Problema de fond nu a fost rezolvată însă, având în vedere că terasele cu tavan și cel puțin doi pereți reprezintă spații închise și, prin urmare, nu ar trebui să funcționeze și să primească în continuare clienți. 

Am solicitat DSP-ului un punct de vedere cu privire la acest aspect și pentru a afla dacă sunt efectuate controale, dacă au fost dispuse măsuri și dacă operatorii economici sunt informați cu privire la restricțiile care trebuie respectate. Am constatat că instituțiile își declină competența sau invocă caracterul interpretabil al legii. 

Tocmai de aceea, am decis împreună cu doamna subprefect Marinela Manea, că ar fi oportună o întâlnire, la sediul Prefecturii Dâmbovița, cu reprezentanții IPJ Dâmbovița, DSP Dâmbovița, ITM Dâmbovița, Poliția Locală Târgoviște, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Dâmbovița, pentru a discuta despre modurile în care ne putem asigura cu toții că legile sunt respectate și că spiritul democrației funcționează, fără favoruri sau, în contra-partidă, exces de zel.  Pentru că mai presus de orice, siguranța comunității trebuie să primeze. În această perioadă mai mult ca niciodată. 

În urma întâlnirii de astăzi am primit asigurări că fiecare instituție va acționa  cu responsabilitate și am constatat că asemenea întâlniri de colaborare inter-instituționale nu pot fi decât benefice și clarificatoare. Deși le-au fost transmise invitații, Poliția Locală și Direcția Sanitar-Veterinară nu și-au trimis reprezentanți. Fiecare dintre aceste instituții are obligația de a veghea la respectarea legii și de a verifica modul în care legislația în vigoare este respectată. Trebuie luate măsuri în consecință în vederea reducerii impactului pandemiei Covid-19. O conduită socială responsabilă manifestată de către fiecare cetățean poate ajuta la prevenirea răspândirii coronavirusului iar acest lucru se poate face și prin sesizarea autorităților competente, atunci când se impune asta.

Orice fel de încălcare a normelor de protecție sanitară poate fi raportată prin intermediul unui număr de telefon operaționalizat de Ministerul Afacerilor Interne. Linia TelVerde poate fi apelată de oricine, la numărul 0800.800.165. Apelurile sunt preluate de către un dispecerat, în sistem integrat și repartizate mai apoi structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

De asemenea, a fost înființată o altă linie TelVerde, prin care oamenii pot primi informații corecte și concrete cu privire la pandemia de Covid-19: 0800.800.358. Eu voi continua să mă interesez de modul în care evoluează lucrurile, pentru că îmi doresc, asemeni vouă, să putem face pași în față către ceea ce ar trebui să reprezinte normalitatea. 

Vă îndemn să rămânem responsabili, să purtăm mască, să păstrăm distanța corespunzătoare, în special în spațiile închise și să vă vaccinați, atunci când acest lucru va fi posibil . Doar astfel putem depăși cu bine această situație. Împreună. #pandemie #responsabilitate”,a postat senatorul PLUS, Dragoș Popescu.

  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *