joi , 6 mai 2021

Ne-am întors de unde am plecat, sau mai rău?!

De câteva săptămâni bune se tot vorbește de “valul trei” al pandemiei și absolut nimeni nu a lăsat impresia că încearcă, dacă nu să mute munții din loc, cel puțin să-și facă  datoria așa cum trebuie, pentru a evita alte sute și mii de tragedii, pentru a scuti zeci de mii de români amărâți de suferință. Am sesizat  în schimb o rutină găunoasă la decidenți, o anume blazare în rândul oamenilor cu capul pe umeri și  multă nesimțire dinspre gașca de exaltați ultraminoritari care incită la anarhie, invocând teme   false  și drepturi pe care ei înșiși le calcă în picioare. Și am văzut mai ales o crasă delăsare din partea autorităților centrale și locale, care par să se fi săturat să  lupte cu pandemia, mai ales acum, că le-a fost tăiat acel spor nemeritat și mai ales nesimțit. Nu excelează decât la capitolele “JUSTIFICĂRI”, adică se pricep să se acopere cu hârțoage și  “COMUNICATE”, ceea ce nu este nici pe departe totuna cu comunicarea!

A trecut, chinuitor de încet, un an  de la începutul grozăviei, cu suferințe și costuri enorme din punct de vedere uman, social  și material. Nu ne-am propus însă o analiză a mutațiilor majore pe care le-a suferit societatea, începând cu traiul sub incidența restricțiilor și schimbările radicale din Învățământ. Scoatem în evidență doar avantajul extrem de precar pe care îl avem astăzi în lupta cu acest criminal invizibil, numit COVID-19.

Dacă ne raportăm la martie 2020, luna în care a fost decretată starea de urgență, un plus incontestabil este că astăzi  nu mai este criză de aparatură, dezinfectanți ori   materiale sanitare  de protecție. Personalul medical din prima linie s-a călit și, în majoritate, oamenii știu cum să se protejeze și respectarea regulilor sanitare le-a intrat în reflex. Indiscutabil însă, atuul principal este vaccinul care începe să fie furnizat în cantități suficiente.  Dispunem de  cea mai eficientă modalitate de a scăpa de coșmarul COVID-19 și pentru această șansă trebuie să mulțumim Domnului că suntem cetățeni europeni, fiind tratați, cel puțin prin asigurarea dozelor de vaccin, pe picior de egalitate cu nemții, francezii și toți ceilalți. Crește capacitatea zilnică de vaccinare și  s-a trecut chiar la etapa a treia a campaniei naționale, adică la imunizarea generală a populației. Foarte important este și că românii înțeleg într-un procentaj tot mai ridicat rostul imunizării și crește constant numărul celor care se programează.

Cam acestea sunt cele mai mari plusuri, care abia precumpănesc însă în raport cu ce nu s-a făcut bine și ce nu s-a putut  îndrepta în acest răstimp.  

Și aici vorbim iarăși despre prea mulți incompetenți ajunși în posturi cheie, despre hoția și corupția pentru care prea puțini dau socoteală. Cea mai mare criză medicală din istorie a scos în evidență vulnerabilitățile sistemului de Sănătate Publică și n-am auzit să fi venit cineva cu un plan clar de reformă și eficientizare. Aflăm că s-au investit miliarde de euro în modernizarea unor spitale ale căror instalații cedează ori iau foc din senin! Nu răspunde nimeni pentru această crimă uriașă? Avem apoi scandalurile legate de achiziționarea, la prețuri umflate, a unor materiale, dispozitive și echipamente medicale neconforme. Nici aici nu s-au găsit vinovații, ori sunt intangibili? Adică din categoria “Streinu Cercel”, același care bagateliza totul în ianuarie 2020, ori “Arafat”, tartorul unor contracte de multe miliarde în fiecare an?  Am plătit toți și încă plătim pentru atitudinea eternilor revoltați , care refuză ostentativ să se alăture efortului general, în numele unei false cauze, chipurile a apărării drepturilor și libertăților constituționale. Nu dăm nume, sunt binecunoscute opiniei publice, dar întrebăm și noi: Cine dă dreptul șoșociștilor să încalce legea, să nu poarte mască, afișând practic un uriaș dispreț față de toți ceilalți? De ce nu sunt puși cu botul pe labe? Sau jandarmii sunt abilitați să dea cu pulanele doar în oponenții puterii politice și în cei fără apărare???

Nu în ultimul rând sunt de condamnat politicienii care au văzut în pandemie prilejul nesperat de a-și crește capitalul electoral. Indivizi fără scrupule care au speculat nenorocirea oamenilor și n-au avut decența și bunul simț să lase specialiștii să aibă primul și ultimul cuvânt în chestiunile de ordin medical.

Cu siguranță că fără atâta scandal, fără învrăjbire și atâtea energii consumate aiurea nu am fi pe punctul de a ne întoarce de unde am plecat. Adică la peste 6000 de cazuri noi raportate pe zi și un  număr înfiorător de mare al pacienților cu forme severe de boală, plus constatarea mai evidentă pe zice trece, anume că multe dintre renunțări și eforturi au fost aproape inutile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *