joi , 6 mai 2021

Război “rece” în PNL

Clar pentru toată lumea interesată de politică, după o iarnă cu multe zbateri și convulsii interne, PNL, liderii liberali în general, nu au deloc o primăvară ușoară, lipsită de griji. Sigur, nu vorbim aici de oportuniștii și fripturiștii de care partidul n-a dus niciodată lipsă, ca toate celelalte formațiuni politice de altfel. Ăștia au avut grijă să se aranjeze, s-au mufat la banul public, fie ca șefi de instituții, ca președinți sau membri în bănoasele consilii de administrație ori ca mandatari ai celor mai mănoase contracte publice. Pe scurt, chiar dacă congresul  de alegeri este stabilit de principiu la începutul toamnei, lupta pentru putere în principalul partid de guvernare a început, ba chiar se încinge binișor. Organizațiile fidele lui Ludovic Orban fac déjà declarații publice pentru a anunța susținerea acestuia pentru un nou mandat de președinte ale PNL. De partea cealaltă, deși nu a confirmat, în clar, că dorește șefia partidului,  Florin Cîțu a pornit, din postura de premier, o campanie internă “mascată”. Merge prin  țară, semnează contracte și se întâlnește cu primarii partidului. Susțin analiștii politici dar și surse din partid că  în viața internă a partidului există în prezent trei facțiuni: oamenii fideli lui Orban, nemulțumiții de actuala conducere care s-ar organiza în spatele lui Florin Cîțu, plus  o a treia tabără, mai eterogenă, a  nehotărâților. La această dată Orban stă mai bine dar următoarele luni și în special cei care astăzi înoată între două ape vor decide câștigătorul.

Recapitulând, Ludovic Orban a anunțat public că își dorește un nou mandat pentru șefia PNL, iar de la începutul anului până în prezent 17 organizații PNL și-au declarat susținerea pentru acesta. Nici prea multe dar nici puține dacă ne amintim câte nemulțumiri a iscat Orban, despre care mulți au afirmat că a sacrificat interesele partidului în beneficiu personal. Vorbim aici despre cedarea celor mai importante ministere pentru a se pricopsi cu șefia camerei Deputaților. Orban ar mai putea conta însă pe sprijinul altor 10-12 organizații, deranjate de comportamentul “arogant și nehotărât” al premierului, care nu răspunde la telefon și nu poate să-i controleze pe miniștrii USR.

O problemă a actualului președinte este că, oficial, dintre cele17 organizațiicare  i-au declarat sprijinul, lipsesc fiefurile grele ale partidului. Pentru că una este să te susțină Clujul și cu totul altceva Teleormanul. Una este Bihorul lui Bolojan și altceva PNL Dolj, de care nu s-a vorbit decât prin prisma scorurilor la care a mâncat bătaie  în alegeri…

În schimb, dacă imaginea lui Florin Cîțu nu este una grozavă în interiorul PNL,  din postura de premier acesta  are atuuri importante în mânecă: numirile pe funcții în agenții, la nivel local, dar și banii care îi direcționează către teritoriu.

Dacă mandatul lui de premier va fi unul de succes are șanse reale să intre în cărți, să ridice pretenții pentru funcția de președinte PNL, putând  coagula nemulțumirile liderilor din Transilvania și Muntenia.

Nu în ultimul rând, un rol important în bătălia internă din PNL îl are și președintele Klaus Iohannis. Opțiunea președintelui, neoficială, firește,  va înclina considerabil balanța pentru candidatul favorit la fotoliul de șef al PNL.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *