marți , 13 aprilie 2021
Liderul Partidului National Liberal (PNL), Ludovic Orban (S) si Florin Citu discuta inaintea intalnirii cu presedintele Klaus Iohannis, in vederea consultarilor pentru formarea unui nou guvern, ca urmare a demiterii cabinetului Dancila, vineri 11 octombrie 2019, la Palatul Cotroceni. ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

Florin Cîțu “contre” cu șefa Comisiei Europene ?!

Ursula von der Leyen,șefa Comisiei Europene, a  solicitat Parlamentului European și Consiliului să adopte cât mai repede propunerea privind crearea certificatelor vezi digitale, pentru a facilita libera circulație  în interiorul UE, în timpul pandemiei de COVID-19. În același timp, comisarul șef European a  făcut  un apel către țările Uniunii să creeze „fără întârziere” infrastructura necesară folosirii pașapoartelor COVID. Comisarul șef  European n-a ascuns că vede în aceste “certificate verzi” un pas important, premergător reinstaurării unei stări cât mai apropiate de normalitatea dinaintea pandemiei.

Surprinzător, la scurt timp după îndemnul șefei CE, primul ministru al României a venit cu o declarație diametral opusă:”În România nu se va aplica certificatul verde. Românii vor merge în vacanță fără! De aceea avem acest comitet interministerial pentru că sunt reguli pe care le vom respecta, dar fără certificatul verde!” Acel comitet interministerial , a mai explicat premierul, se va ocupa de revenirea la normalitate a României de la 1 iunie și va include responsabili din toate ministerele, posibil  și ai unor asociații profesionale.

Cîțu nu a explicat însă și unde anume vor putea merge românii în vacanță, fără acel certificat verde, pentru că nu i-a dat mâna să spună că, în acest caz, opțiunile vor fi limitate la destinații autohtone. Și este perfect normal să fie așa, adică să putem merge oriunde în țară fără să ne complicăm cu tot soiul de hârțoage. Când vine însă vorba despre vacanțe și deplasări în spațiul comunitar, dl. Cîțu nu poate decât să blufeze. Știe bine că, în realitate, România nu va avea de ales, că nu-i dă mâna să facă pe nebunul  precum Victor Orban și se va conforma deciziilor Parlamentului și Consiliului European.

Intrat probabil în logica de campanie, pentru alegerile interne, posibilul contracandidat al lui Ludovic Orban la șefia PNL  s-a hazardat să promită chiar o revenire la normalitate, după 1 iunie. Cu mai mulți “dacă”, bineînțeles. În primul rând dacă va merge bine Campania de vaccinare. Aprilie și mai sunt două luni foarte importante , în  care  aproape 8,3 milioane de doze de vaccin vor ajunge   în România şi  la finalul lunii mai ar însemna, în cel mai pesimist scenariu, să avem aproape 5 milioane de persoane vaccinate ori 6,3 milioane de persoane vaccinate, într-un scenariu optimist. Cîțu a vorbit despre revenirea la normalitate fără să spună însă nimic de îndulcirea restricțiilor, plus că a punctat serios atunci când a solicitat sprijin din partea Bisericii, pentru a convinge oamenii să se vaccineze.

Întrebat când se va putea implementa un program pilot pentru intrarea la evenimente pe baza certificatului de vaccinare sau testelor pentru COVID-19, premierul a fost la fel de evaziv. A răspuns că aceste aspecte vor fi discutate după 1 iunie, evident în funcție de evoluția pandemiei. Totuși, prin aceste răspunsuri, Florin Câțu a Calmat spiritele, a câștigat două luni de zile și, pentru cei cu ochiul format, a arătat că începe să vorbească și să judece ca un om politic hotărât să urce pe scara ierarhică în partid.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *