joi , 6 mai 2021

Românii (care) au talent

Dincolo de scandalurile cotidiene, de temele terne și botoxatele care fac rating , pe post de vedete ale unor așa-zise talk-show-uri  atât de diluate că nu pot fi catalogate nici măcar siropoase, România continuă să aibă și alte categorii de vedete, care nu sunt însă interesate să ajungă în lumina reflectoarelor. Complementar marilor sportivi, care și-au dobândit recunoașterea europeană și mondială prin muncă, avem pleiade de oameni de știință ajunși la un nivel nebănuit pentru cei mai mulți dintre noi.

Bunăoară, România va juca un rol esențial în misiunea HERA, prima misiune de apărare planetară a Agenției Spațiale Europene (ESA), parte a unui efort internațional de deviere a unui asteroid. Este un proiect  realizat în colaborare cu NASA (misiunea DART) și are ca scop  devierea experimentală a traseului unui asteroid dintr-un sistem binar de asteroizi din apropierea Pământului, cunoscut sub numele de Didymos. Unul dintre corpurile cerești are diametrul de 780 de metri, fiind  orbitat de o lună cu diametrul de 160 de metri, denumită oficial „Dimorphos”.

În tot acest scenariu uluitor, decupat parcă din peliculele SF, Romania, mai bine spus oamenii de știință  români   vor realiza componenta de navigație bazată pe procesare de imagini din sistemul de ghidare, navigație și control (GNC) și FDIR (Fault Detection, Isolation and Recovery) , printr-o colaborare a cercetătorilor de la Institutul Național de Cercetare- Dezvoltare pentru Optoelectronică cu colegi de la institute private. Așadar, câțiva români sunt déjà implicați în misiuni care vor salva planeta de catastrofe anticipate cu un secol înainte, dar despre aceștia nu prea vorbește nimeni. Nu fac rating, pentru că n-au nici silicoane , nu vorbesc porcos și nici nu sunt morți să iasă ca păduchele-n frunte. Chestie de educație, se –nțelege.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *