joi , 6 mai 2021

S-a pus batista pe țambal

Așa cum câinele nu pleacă de bună voie de la măcelărie, ignorând cele două-trei declarații mai belicoase,nici liderii  USR-Plus nu dau semne concrete că vor să plece de la guvernare. Ceea ce ne face să credem că scandalul mediatic ațâțat  după demiterea lui Vlad Voiculescu a fost mai mult de complezență și reflectă o anume doză de vanitate prost ascunsă, caracteristică politicienilor neexperimentați în exercitarea actului puterii. Și Barna și Cioloș, plus alți câțiva s-au mulțumit să tabere pe primul ministru, pentru ca imediat după semnalul indirect venit de la Cotroceni să o lase mai moale. Plus episodul penibil cu demisionatul care a încercat să lase impresia că a fost mătrășit ca să nu facă lumină în niște afaceri tenebroase.

Încă ceva jigniri pe adresa lui Florin Câțu, asezonate cu laude pentru Ludovic Orban și liderii USR-PLUS, acum oficial fuzionate, par să fi pus batista pe țambal. A declarat vicepreședintele Iulian Bulai- și nu oriunde, ci la RFI, că “USR -PLUS nu are opțiunea de a ieși de la guvernare  în contextul crizei din coaliție și că varianta Ludovic Orban-premier ar aduce mult mai multă stabilitate guvernării și cu asta s-a pus punct.

Afirmând însă că problema din coaliție “nu este despre Vlad și despre USR, este despre conflictul intern din PNL și campania internă care se desfășoară în lumina Congresului PNL din toamnă” , cerând și un alt premier, Bulai  “vede paiul din ochiul altuia, nu și bârna din ochiul lui!”  Pentru că și la USR-PLUS este campanie internă, că doar n-o să rămână pe vecie conducere bicefală. A mai afirmat același Bulai  că premierul Florin Cîțu a comis un act de agresiune când l-a demis pe Vlad Voiculescu din postul de ministru al Sănătății, fără să se consulte cu partenerii de coaliție, dar n-a convins pe nimeni. Aparent paradoxal, Cîțu a ieșit întărit din acest scandal iar mârâieturile miniștrilor useriști îl lasă rece: câinii latră, caravana trece!

Așadar, după un pic de hârjoneală și ceva declarații belicoase, lucrurile s-au lămurit. Coaliția  merge înainte și fără Vlad Voiculescu. Trebuie remarcat aici calmul și echilibrul celor de la UDMR, de la care mulți politicieni români au ce învăța.

În tot acest iureș a venit și o declarație cel puțin surprinzătoare de la președintele Consiliului Național al PSD.  Vasile Dîncu a afirmat că social democrații nu sunt interesați să intre la guvernare ca să participe la jocul de șantaj dintre PNL și USR PLUS și  că nu crede că “este un moment foarte bun neapărat pentru o moțiune de cenzură.” A dat apă la moară celor care critică PSD pentru “blândețea” cu care face opoziție și a devoalat și strategia de partid, prin care liberalii și colegii de guvernare sunt lăsați să-și erodeze singuri imaginea și credibilitatea, prin stângăciile și  și chiar erorile majore  tot mai dese în actul de guvernare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *