joi , 6 mai 2021

Taxa specială de stațiune- încă un motiv pentru a alege litoralul bulgăresc!!!

Pe lângă nenumăratele ore petrecute în ambuteiaje și același aspect dezolant, specific șantierelor abandomate, românii care au ales să petreacă minivacanța de Paște în sudul litoralului au mai avut o surpriză neplăcută. Nu este vorba de prețurile și tarifele  exagerate, pentru servicii  mult sub  ce oferă grecii ori bulgarii, ori taxa piperată de parcare. Hotelierii le-au mai cerut câte cinci lei pe zi de fiecare persoană, sub forma unei taxe speciale de stațiune. În consecință, o familie cu doi copii a fost obligată să achite o sută de lei în plus, cam cât costă carburantul de la București până Mangalia.

Taxa a fost plătită exclusiv de turiştii care au ales să  meargă în acest an la Mangalia şi în staţiunile arondate – Saturn, Venus, Cap Aurora, Jupiter, Neptun, Olimp, fiind introdusă prin hotărâre de consiliu local începând din 1 mai. Parcă în bătaie de joc, în respectivul act normativ cu aplicabilitate locală sunt şi categorii exceptate, printre care pensionarii, veteranii de război, persoanele venite cu bilete de tratament. Adică fix acele categorii care n-au cu ce să ajungă să se relaxeze la mare.

O mare mizerie această taxă și o adevărată sfidare este chiar motivația autorităților locale, care  spun că fondurile astfel obţinute vor fi utilizate pentru dezvoltare şi promovare turistică:”Această taxă specială este necesară pentru iniţierea şi realizarea programelor de dezvoltare ale destinaţiei turistice integrate Mangalia, precum şi pentru sustenabilitatea circulaţiei turistice către zona de sud a litoralului românesc (municipiul Mangalia şi staţiunile aflate în administrarea acestuia), prin creşterea competitivităţii destinaţiei turistice integrate ”Mangalia şi staţiuni“ la nivel naţional, regional şi global.” Să mori de râs, nu alta, dacă pe undeva n-ar fi de plâns: creșterea competitivității la nivel global…

Sincer, n-am auzit de o gogomănie mai mare și am fi acceptat poate cu drag acest nou bir dacă stațiunile din sudul litoralului ar fi arătat așa cum trebuie sau cel puțin așa cum arătau acum 30 de ani. Ceea ce este o utopie la câte clădiri – altădată hoteluri și restaurante primitoare sunt în părăsire, la starea jalnică a străzilor și aleilor, la lipsa locurilor de parcare și jegul de pe plajă, la digurile distruse.

Bani strânși din această taxă abuzivă vor fi părăduiți de așa-numita Organizaţie de Management al Destinaţiei Mangalia, înființată în septembrie 2019 și care se prezintă drept ”prima organizatie de management al destinatiei din Romania , cu rol principal in dezvoltarea statiunilor de pe litoralul sudic românesc – Olimp, Neptun, Jupiter, Cap Aurora, Venus, Saturn și Mangalia.” În realitate o sinecură pentru nepoți, amante, politruci, adică exact fauna obișnuită să sugă vârtos la țâța publică …

În realitate vorbim despre încă o inițiativă care se va constitui , cu certitudine, într-un argument suplimentar în favoarea alegerii litoralului bulgăresc. Este japcă pe față decizia autorităților din Mangalia, incapabile sau prea puțin interesate să taxeze correct activitățile economice  din stațiuni și să le stârpească pe cele ilicite!  În condițiile în care se știe bine că se învârt sute de miliarde în operațiuni nefiscalizate, că, de la barurile de pe plajă și până la cel mai select restaurant – nu mai vorbim de miile de tarabagii – nu eliberează nimeni un bon fiscal, “aleșii” din Mangalia au ales calea cea mai simplă pentru a face rost de bani. O atitudine jalnică, rușinoasă, care numai la dezvoltarea turismului nu va duce. Se vor îmbogăți însă niște nesimțiti care vor închide ochii, așa cum au făcut și până acum, la borfășiile inimaginabile care se petrec pe litoralul românesc, unde turiștii au statut de victime nu de privilegiați!

P.S. Fără exagerare, mai nimerită ar fi fost instituirea unor bonusuri pentru cei care se încăpățânează să revină pe litoralul românesc, unde suportă mizeria, nepriceperea personalului și aroganța autorităților, începând cu organele care tolerează nepermis tot soiul de comercianți dubioși și până la drumarii pe care-i apucă reparatul șoselelor exact în vârf de sezon, de transformă drumul spre mare într-o adevărată aventură, test de anduranță pentru șoferi și motoarele chinuite în ambuteiaje mai ceva decât pe Valea Prahovei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *