vineri , 15 octombrie 2021

Debutul anului școlar, sub semnul incertitudinii!

Se apropie debutul anului școlar  și  experții în educație sunt unanim de acord că repetarea tristelor experiențe din 2020 ar avea consecințe catastrofale în ce privește pregătirea elevilor pentru cariera profesională. Este și motivul pentru care în vest, în țările avansate din punct de vedere economic și social, se fac pregătiri intense, sunt stabilite reguli și proceduri, sunt  asigurate din vreme baza materială și logistica necesare. La noi în schimb, se merge pe bâjbâite, nimeni nu știe ori nu are chef să facă ceva concret. Nu există nici la această dată un protocol între ministerele Educației și Sănătății , plus că nu s-au stins ecourile scandalului imens de anul trecut, când Ministerul Sănătății nu a dat undă verde folosirii testelor rapide achiziționate “după ureche” de cei de la Educație, cu o pagubă de câteva milioane bune de euro.

Nefiind cunoscute regulile și delimitate responsabilitățile, este evident că nu se poate vorbi despre latura materială, deloc de neglijat în situația economico- financiară în care se află România. A declarat ministrul Sorin Câmpeanu că va face tot ce îi stă în putință, în limita competențelor și în funcție de situația epidemiologică, pentru ca școala să se desfășoare cu prezența fizică la ore a elevilor și profesorilor.  De câteva zile s-a lăsat însă tăcerea peste acest subiect, mai ales că a fost atins iar și chiar depășit pragul de 500 de cazuri noi de infectare cu COVID-19  în 24 de ore. Nu spune nimeni dacă se va purta masca medicală la cursuri ori ce se întâmplă cu acele clase în care sunt  depistați copii infectați. Nu se știe cine va asigura respectarea măsurilor sanitare ori va suporta costurile cu materialele dezinfectante și dispozitivele medicale. Probabil vor fi iarăși scoase la înaintare autoritățile locale, cum s-a întâmplat și în 2020, când guvernul a rambursat de la bugetul de stat numai o parte din cheltuieli. Punând răul în față, nu mai știe nimeni ce s-a ales (cel mai probabil praful și pulberea) de mult-trâmbițatul program național de digitalizare a Învățământului Românesc, bulversat și decăzut nu atât de pandemie cât din cauza nepriceperii decidenților, corupției, politizării și nepotismului.

Toți sunt însă mult mai preocupați de scandalul intern din PNL, de cotonogeala dintre Cîțu și Orban, cu perspectiva reeditării tristului tablou politic în septembrie și octombrie, când se va încinge treaba la USR-PLUS!

 

QR Code

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *