sâmbătă , 16 octombrie 2021

Discrepanțe periculoase

Că există discrepanțe uriașe  din punct de vedere economic, social, la nivel educațional și cultural  între sat și oraș , nu mai este un secret pentru nimeni. Dimpotrivă, cu toate cheltuielile destul de ridicate pentru îmbunătățirea nivelului de confort, prăpastia se tot adâncește, consecințele fiind dramatice. Fără perspective, tinerii aleg să plece la oraș iar populația rurală devine tot mai îmbătrânită și mai săracă. La sate abandonul școlar a căpătat proporții alarmante, rata șomajului este de trei-patru ori mai ridicată decât la oraș iar  asistența medicală este asigurată, în numeroase localități, doar pe hârtie! Mai nou aflăm despre situația de-a dreptul alarmantă în ce privește gradul de imunizare împotriva COVID-19, repetăm, într-un areal în care majoritară este populația vârstnică, mult mai expusă în fața bolii!

În cifre seci, rata de vaccinare în mediul rural în România era puțin peste 14%, în timp ce la orașe acesta se apropia de 30%! Asta potrivit datelor oficiale centralizate pentru data de 5 august. Cele mai mici procente în mediul rural se înregistrau în comune sărace din Moldova, Oltenia, sudul Munteniei, Constanța sau Ialomița.

În comuna Dobromir, județul Constanța. Rata de vaccinare  era de 1,81%  iar în Suceava, comuna Ulma care se află la graniță cu Ucraina, rata de vaccinare  de 1,69%.

Comuna Bărbulești din județul Ialomița are cea mai mică rată de vaccinare din țară-0,33% iar la Camarzana, în nordul extreme, era de  1,02%. Sunt comunități vitregite, în care informațiile corecte pătrund greu iar cei care ar trebui să fie exemple se complac în ignoranța și delăsarea generală. Este o realitate cruntă după un an și jumătate de suferințe și frustrări, într-o Românie în care nimic nu pare să pună stavilă, să atenueze cumva amplitudinea valului  IV…

QR Code

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *