vineri , 15 octombrie 2021
Hands holding wheat

Paradox în “Grânarul Europei”: Vindem grâu și importăm cocă congelată!!!

Toate cifrele statistice și economice arată că, în medie, în fiecare an România produce de trei ori mai mult grâu decât consumă. Și  totuşi prețurile la pâine și produse de panificație cresc împlacabil iar experții  consideră că „este o consecinţă firească a efectelor inflaţioniste, generate de preţul materiiilor prime, de scumpire a energiei fosile, ce agregate dau un efect de cascadă asupra tuturor factorilor ce compun, în principal şi secundar, lanţul de procesare-aprovizionare”. Suntem de acord că energia s-a scumpit dar rămâne de neînțeles de ce statul nu intervine pentru a tempera această tendință la materia primă. Pentru că – am mai spus și cu alte ocazii, este anormal ca fermierii să exporte grâul iar noi să plătim mai mult pentru pâinea făcută din cocă congelată adusă din Polonia. Mai explicit, este anormal ca statul să acorde subvenții și alte facilități din banii noștri iar grâul produs astfel mai ieftin să ajungă la alții! Și la fel se întâmplă și în cazul altor cereale sau plante tehnice, atâtea câte se mai cultivă. Practic România nu face altceva decât să alimenteze cu materii prime ieftine industrii alimentare și procesatori din alte țări, de unde se importă produse alimentare cu valoare adăugată mare.

Nu este deci de mirare România și-a dublat în ultimii 5 ani deficitul comercial cu produse alimentare, acesta ajungând la peste 4,5 miliarde de euro, iar importurile mult prea mari de produse agroalimentare au devenit o vulnerabilitate.În ultimii 20 de ani, pe medie, România ”exporta” 900 de euro la fiecare 1.000 de euro importaţi din bunuri agroalimentare, în vreme ce polonezii, spre comparație,  tind spre 1.500 de euro exportaţi la 1.000 de euro importaţi.

Consecințele dunt dramatice și nu ne referim doar la scumpiri: din comerțul cu produse agro – alimentare în perioada post-decembristă s-a acumulat un deficit (diferența dintre suma exporturilor și importurilor de produse agro – alimentare din această perioadă) de peste 22 miliarde euro, sumă enormă care a fost acoperită , evident, din împrumuturi!

 

 

QR Code

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *