vineri , 15 octombrie 2021

A treia cale la USR-PLUS: “Iepure” sau candidat surpriză ?!

În timp ce liberalii mai să se sfâșie între ei, cu perspectiva tot mai clar conturată a unei scindări a partidului după congresul de alegeri din 25 septembrie, încet dar sigur și la USR-Plus “cazanul”  intră sub  presiune. N-au învățat mare lucru reziștii din tot acest circ liberal cu valențe securistice și sunt gata să se încaiere și ei după paravanul destul de străveziu al “democrației interne”.

În acest context, în așteptarea congresului din 2 octombrie, a fost lansat un nou proiect politic în USR PLUS , protagonist fiind senatorul Ambrozie-Irineu Darău, care și-a prefațat încă din data de 5 august intenția de a-i concura pe Dan Barna și  Dacian Cioloș.

Fără prea mult tam-tam, Platforma „Împreună” , promovată drept a „a treia cale” din partid a fost lansată marți în Piața Victoriei din București, în prezența a aproximativ 20 de membri, între care europarlamentarul Nicu Ștefănuță, parlamentarii Mihai Polițeanu și Cătălin Teniță și  primarul Brașovului, Allen Coliban. Ei susțin candidatura la șefia USR-PLUS a lui Ambrozie Irineu Darău, candidat  cu un discurs déjà destul de contondent.

Darău a transmis că vrea să intre în dezbateri reale cu competitorii săi Dan Barna și Dacian Cioloș iar despre candidatura sa la șefia USR spune că este o mănusă aruncată celor doi lideri. A apreciat că USR-PLUS, ca partid, nu se poziționează în cel mai bun punct, și că este inadmisibil să fie atât de jos după patru ani după fuziune.

„A treia cale este cerută și de partid, și de electorat”, a declarat Darău, care a   criticat direcția în care se îndreaptă partidul, precum și relația cu PNL și UDMR. În fapt, în documentul-program al Platformei „Împreună” se reclamă  că actuala relație cu partenerii de guvernare a fost uneori de „servitute” și  se vorbește despre deficitul de democrație din partid ori pierderea identității partidului. Indirect, Barna și Cioloș sunt arătați ca vinovați principali de pierdere accelerată a identității politice și discursive a partidului, îndepărtarea de societatea civilă și, mare atenție, de subreprezentarea femeilor în partid și  ignorarea minorităților, nu doar etnice, sexuale, dar și politice din partid.  Darău și susținătorii săi acuză  lipsa unor proceduri competitive și a unor norme de transparență în promovarea și numirea membrilor în funcții publice , comunicare internă adesea haotică și ad-hoc, în lipsa de structurare a canalelor oficiale de comunicare internă.

Toate acestea, frumos ambulate, rămân totuși niște acuzații serioase, cărora trebuie să li se răspundă cât mai grabnic. Pe ce ton și cât de operativ, rămâne de văzut!

 

QR Code

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *