vineri , 15 octombrie 2021

Valul IV al pandemiei, între indiferență și fatalitate

La nici două luni de la primele semnale ,  valul IV al pandemiei a prins iar România insuficient pregătită și asta în pofida faptului că am avut toate mijloacele materiale și logistica necesare prevenirii unei noi provocări medicale majore. În zadar specialiști reputați, care nu au dat greș până acum în materie de estimări, au   avertizat  că va urma o perioadă dificilă. Un alt puseu de criză  pentru sistemul medical, pentru economie  dar și pentru domenii de mare importanță, cum este Educația. Astăzi, când a rămas o chestiune de zile până la aglomerarea spitalelor cu pacienți COVID, toți oamenii normali, responsabili față de ceilalți semeni, au înțeles că pericolul mare vine atât de la rapiditatea cu care se răspândesc noile tulpini ale coronavirusului  dar și din inerția autorităților, incapabile să mai reacționeze prompt, decis și coerent. Avem apoi și atingerea  nivelului de saturație la nivel de societate, cu oameni ajunși la limita răbdării , fie că vorbim despre categoriile care , din obișnuință și bun simț respectă regulile , fie de ignoranți ori infatuații care se consideră mai cu moț.  Context  întregit de un soi de detașare nesănătoasă cu care autoritățile de la București tratează totul ca pe o fatalitate, fără să întreprindă ceva util pentru limitarea cât de cât a amplitudinii.

Cu toată obiectivitatea, exceptând responsabilii din ministerele Educației și Sănătății, preocupați de începerea anului școlar în condiții cât de cât de siguranță, n-am prea  văzut în aceste zile alte personaje implicate. Șeful statului e absent din peisaj, premierul Cîțu este acaparat complet de războiul cu Orban iar Barna , cel puțin legat de pandemie, aplică politica struțului. Practic, primii patru oameni în stat au cu totul și cu totul alte preocupări decât combaterea eficientă a pandemiei.

Despre campania de imunizare în masă aproape că nu  mai vorbim, după ce s-a împotmolit brusc, fără șanse să mai prindă viteză. Amintim doar reacția nesănătoasă a unor sindicate din Educație și Sănătate, care, din populism, se poziționează pe undeva între două ape, exagerând în mod evident în ce privește “cocoloșirea”  celor care nu vor să se vaccineze, indiferenți la riscul crescut de a-i îmbolnăvi pe elevi, respectiv pacienți !

Este o situație intolerabilă, cu un procentaj puțin peste 30%  din  populația eligibilă vaccinată, mai ales că, așa cum spuneam,  am avut o bună oportunitate să revenim pe  calea  spre normalitate. Am avut atuuri de necontestat- vaccinuri în cantități suficiente și personal medical bine pregătit, dar am ajuns să vindem milioane de doze  pentru a nu fi depășit termenul limită de valabilitate. În plus,  nici măcar în ceasul al XII-lea  iresponsabilii nu-și țin gura, vorbesc aiurea și continuă una dintre cele mai grave și mai păguboase acțiuni de dezinformare din perioada post-decembristă.

QR Code

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *