sâmbătă , 16 octombrie 2021

A-ntors-o ca la Ploiești: Premierul liberal Florin Cîțu o dă pe “pomeni sociale”!!!

Sunt luni de zile de când cei care se pricep tot avertizează că liberalizarea prețurilor la energie, într-o economie șchioapă precum a noastră, cu autorități de reglementare împănate de incapabili  și  șmenari  care pun pe primul plan interesele companiilor, este încă o țeapă uriașă dată românilor care vor avea și mai mult de plată! După o vreme în care guvernanții au adoptat  politica struțului, subiectul a încins spiritele serios  în ultimele săptămăni, când tarifele au explodat și s-au conturat tot mai evident riscuri majore pentru sezonul rece, când facturile vor depăși posibilitățile financiare ale câtorva milioane bune de consumatori de energie electrică și gaze naturale. Scumpirile cele mai mari sunt anticipate la electricitate , fapt recunoscut direct, inclusiv de premierul Florin Cîțu, care a admis că “este un risc real să avem o creștere a prețurilor la iarnă.”

Acesta  a și avansat ca primă prima soluție grăbirea adoptării legii consumatorului vulnerabil, care să se aplice începând din ianuarie 2022. O a doua, care ar fi valabilă doar pentru o parte dintre consumatori, este ca statul să  suporte o cotă din factura la energie electrică a românilor cu venituri mici și medii în  iarna viitoare, în care există vulnerabilitatea de care am vorbit.

Și aici observăm din start că Florin Câțu nu face decât ceea ce a propus PSD de atâtea ori, cu diferența că social-democrații cer adoptarea Legii consumatorului vulnerabil chiar din debutul sesiunii parlamentare, în septembrie, cu aplicabilitate imediată.A  doua propunere, care ar fi valabilă doar pentru această iarnă, anume  compensarea parțială  a  facturii de la bugetul de stat, condiționată  de o limită a venitului consumatorului, nu este însă altceva decât acel soi de “pomană electorală” pe care liberalii și în mod special actualul premier îl criticau atât de vehement pe când se aflau în Opoziție!!!.

Premierul a mai susținut că pentru această măsură sunt bani la buget și a încercat să o scalde un pic:”Pentru termen mediu şi lung soluţiile sunt investiţiile. Nu există altă soluţie. Dacă vrem să rezolvăm problema producţiei de energie şi să nu avem aceste fluctuaţii ale pieţei ai nevoie de o capacitate de producţie internă mai mare. (…) În plus, trebuie să creştem şi conectivitatea, pentru că şi aici ajută, sunt ţări în UE care au energie, la un moment dat, mai ieftină şi putem să importăm de acolo mai ieftin”, a mai spus Florin Cîţu.

 

Aici are dreptate premierul, e  bun la teorie! De ce nu a făcut însă nimic până acum? De ce nu începe cu cei mai mari producatori de energie, care  sunt companii de stat, care își maschează profiturile uriașe și ai căror șefi se scaldă în beneficii și lefuri de zeci de mii de euro? Așa liberal este dumnealui că in loc să pună Oficiul Concurenței și alte instituții de forță, plătite cu bani grei, să faca treaba bună, să nu mai existe scumpiri nejustificate de energie , adica sa se asigure că nu există înțelegeri și nici vreun cartel, o dă pe  pomeni plătite până la urmă tot din banii noștri, în dauna investițiilor de care vorbește???!

Exprimăm opinia că soluția corectă constă în primul rând într-o cercetare atentă a cauzelor care au generat scumpiri. Să se  vadă dacă scumpirile sunt abuzive, nejustificate, dacă sunt pe undeva aspecte  penale. Nu să se repeadă să   plătească și mai mult acelor golani numiți “băieții deștepți din energie”, cu  bani dintr-un  buget calculat pe un deficit de 7%.

Guvernul nu   trebuie să plătească ineficiența sistemului, de la producție, la transport și distribuție suportate astăzi  de consumator, obligația sa fiind aceea de a face ordine și asigura respectarea legii. Să nu mai finanțeze găurile negre din bani publici în timp ce schemele de personal stau să pleznească iar directorimea și salariații companiilor falimentare nici nu mai știu ce beneficii în plus să-și tragă!!!

 

P.S.  Nu era oare domnul premier Cîțu adeptul libertarianismului de dreapta, al statului minimal si al taierilor de pomeni si ajutoare sociale?

 

QR Code

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *