sâmbătă , 16 octombrie 2021

Politicienii revin din vacanță

După o prea lungă și toridă vacanță parlamentară, după concedii exotice,la care mulțimea nici nu visează, politicienii revin încet , încet, în activitate. Unii mai porniți pe treabă, alții, din păcate destul de mulți în această categorie, doar ca să se afle în treabă! Și odată cu relansarea activității politice apar pe piață și primele sondaje cu caracter electoral, să știe și oamenii la ce să se aștepte. Și au stârnit mare interes rezultatele cercetării realizate de Avangarde, în intervalul 20-24 august, în plină lună a sejururilor estivale.

Departe de a constitui o surpriză, cifrele arată clar că PSD este în creștere, având o cotă electorală de 35%. PNL este în scădere,puternic erodat de slaba exercitare a actului de guvernare dar și de interminabilele scandaluri interne,  nu însă  și USR-PLUS. Concret, liberalii au fost  cotați în august cu 21%, fiind în scădere continuă față de mai, când erau creditați cu un procentaj de 24%.USR-PLUS are o ușoară creștere față de luna precedentă, respectiv de la 13% la 14%. Alianța lui Barna și Cioloș, rămâne însă cu un procent în urma AUR care e cotat cu 15% și are de trecut printr-un proces electoral intern care nu se anunță deloc lin. Mai trece pragul electoral UDMR, care rămâne constant la 5%.

Sondajul Avangarde a fost realizat  pe un eşantion de 900 de subiecţi, cu   o marjă de eroare de 3,2% și, evident, reprezintă o poză de moment. Chiar și așa, este improbabilă o schimbare de trend până la sfârșitul anului. Liberalii, mult prea preocupați să se cotonogească între ei, au ratat câteva luni în care se puteau face multe. Guvernarea șchiopătează- vezi situația neclară și întârzierea prezentării unui Plan Național de Redresare și Reziliență viabil, valul IV al pandemiei déjà face prăpăd, la fel ca valul de scumpiri iar Cîțu și Orban nu mai știu cum să se jnjunghie unul pe altul!

Este un context favorabil pentru PSD și nu este de mirare că președintele  Marcel Ciolacu a anunțat  că va depune moțiunea de cenzură atunci când vor  fi voturile necesare în Parlament. Social-democrații își permit să aștepte, pentru că vine o iarnă grea și timpul lucrează în favoarea lor.

QR Code

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *