marți , 21 septembrie 2021

Cazuri de muncă nedeclarată depistate la firme de construcții și panificație

În luna august,  inspectorii Inspectoratului Teritorial de Muncă Dâmbovița au desfășurat controale prevăzute în Programul Cadru de acțiuni pentru anul în curs, dar au realizat și acțiuni de verificare a evenimentelor survenite în cadrul activității societăților dâmbovițene. Începând cu această lună a fost deschisă campania de informare a angajatorilor din domeniile: construcții , fabricarea produselor de brutarie si a produselor fainoase , protectie si garda , depozite , intreținerea si repararea autovehiculelor , comerț , notariate si birou avocatură , arhitectură  cât și campanii de control la angajatorii care desfășoară activități in domeniile enumerate.

Pe parcursul lunii trecute, prin acţiunile de control desfăşurate în domeniile relaţii de muncă și securitate și sănătate in muncă, au fost verificați  154  de angajatori, aplicându-se avertismente și amenzi în valoare de 158000 lei.

Cele mai multe deficiențe, în domeniul relațiilor de muncă, au fost constatate în domenii precum: panificatie, construcții, confecții textile, transport de mărfuri și comerț.

În privința controalelor efectuate în domeniul securității și sănătății în muncă, au fost descoperite neconformități ca: nepurtarea echipamentelor individuale de protecție aflate in dotare, de către lucratori, neactualizarea evaluarii riscurilor la modificarea condițiilor de lucru (expunerea la SARS-CoV-2), instruirea ineficientă a lucrătorilor, corespunzătoare activităților desfășurate.

În urma controalelor ce au vizat munca nedeclarată, au fost depistate opt persoane fără forme legale de angajare, in domeniile panificație si construcții.  Munca nedeclarată a fost sancționată cu amenzi de pana la 120000 lei.

O activitate prioritară în cadrul instituției a fost, și pe parcursul lunii trecute, soluționarea petițiilor și a reclamațiilor, adresate de salariații firmelor din județul Dâmbovița, care au sesizat nereguli în desfășurarea raporturilor de muncă pe care le-au avut cu angajatorii. Astfel, în luna august 2021, ITM Dâmbovița a înregistrat 50 de petiţii și reclamaţii ce au fost repartizate departamentelor de control spre soluţionare, conform prevederilor O.G. 27/2002 modificată. Aspectele sesizate au vizat în principal nerespectarea termenilor stabiliți prin contractul individual de muncă, neacordarea sau neplata concediului de odihnă și a concediului medical. Alte aproximativ 90 de persoane s-au adresat direct instituției, primind indicații verbale pentru soluționarea problemelor semnalate. O mare parte a persoanelor care au venit la sediul ITM Dâmbovița au solicitat verificarea încheierii și înregistrării contractului de muncă, în condițiile negociate, dar și acte doveditoare ale vechimii în muncă”- a precizat inspectorul șef al ITM Dâmbovița, Marius Lixandru.

 

 

QR Code

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *