marți , 21 septembrie 2021

Noroc cu bugetarii de lux!!!

De câteva săptămâni, una dintre temele  principale în mai toate dezbaterile publice o reprezintă scăderea puterii de cumpărare a românilor, în contextul creșterii tarifelor la energia electrică și gaze naturale. Așa este dar nu se vorbește prea mult de faptul că unii sunt considerabil mai afectați la buzunar decât privilegiații, deloc puțini, care au prins un loc la stat.

Deși pare surprinzător,  în țara cu procentul cel mai ridicat al cetățenilor loviți de flagelul sărăciei, devansăm vecini cu pretenții și nu numai, în topul Eurostat, în ceea ce privește puterea medie de cumpărare. Concret, într-un studiu estimativ ale cărui concluzii au fost date recent publicității , românii sunt creditați cu o putere de cumpărare superioară  celor a grecilor, a ungurilor și a bulgarilor. Ca să fie pe înțelesul tuturor, nu vorbim aici despre venituri ci despre un raport între venitul mediu per capita și media prețurilor de consum.

Potrivit raportului, în anul 2020, cu toate neajunsurile generate de cea mai gravă criză sanitară care a lovit în ultimii 70 de ani,  România avea un consum anual efectiv per capita la paritatea puterii de cumpărare (PPS) situat la 79% din media UE. Altfel spus, românii au avut anul trecut o putere de cumpărare medie cu numai 21% sub media Uniunii Europene.

În clasamentul UE al consumului anual efectiv per capita PPS, România (79%) este la egalitate cu Estonia și a devansat nu mai puțin de  6 țări: Bulgaria (61%), Croația (67%), Ungaria (69%), Letonia (72%), Slovacia (73%) și Grecia (78%). Sigur, pentru mulți cifrele sunt surprinzătoare într-o țară cu milioane de oameni trăind la limita sau sub pragul sărăciei. Explicația constă însă în uriașele diferențe dintre veniturile de la stat și cele din mediul privat și marile inechități sociale, perpetuate de toate partidele politice. Pentru că, pentru a spune tot adevărul, media veniturilor asigură personalului bugetar o putere de cumpărare în media europeană iar despre bugetarii de lux nu este cazul să mai vorbim!!!

 

QR Code

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *