marți , 21 septembrie 2021

Senatorul PSD Titus Corlățean readuce în atenția premierului situația sinistraților din Găești

Senatorul Titus Corlățea, președinte executiv al PSD Dâmbovița, s-a adresat din nou primului -ministru, în legătură cu situația tragică a locuitorilor blocului din Găești,  afectat de o puternică explozie la începutul primăverii trecute. Parlamentarul social-democrat menționează în intervenția scrisă că toate angajamentele de până acum au rămas fără acoperire. Nu s-a făcut nimic pentru sinistrați timp de opt luni de zile și reclamă lipsa de implicare din partea prefectului județului și a autorităților locale, dar și absența sprijinului din partea  instituțiilor guvernamentale. Titus Corlățean solicită premierului și Guvernului României să adopte măsurile prevăzute de lege în caz de catastrofe și  alocarea sumelor  necesare pentru reconstrucția blocului avariat.

 

Stimate domnule Prim-ministru,

 V-am semnalat prin interpelarea făcută la data de 14 aprilie 2021 (anexa) situația dramatică în care se găsesc locuitorii orașului Găești, din Județul Dâmbovița.

Din discuțiile recente avute cu locuitorii blocului menționat, angajamentele de sprijin comunicate de autorități s-au dovedit fără acoperire, în fapt, doar 3 familii au beneficiat de cazare pe o perioadă de doar câteva zile în cadrul Internatului școlii din localitate, după care au fost invitați să părăsească locația, ca urmare a întoarcerii liceenilor.

Cele aproape 8 luni care s-au scurs de la producerea exploziei, care a generat pierderea unei vieți omenești, distrugeri consistente ale blocului menționat, o anchetă a Parchetului nici azi finalizată și respectiv probleme de natură socioeconomică grave pentru locuitorii acestui imobil, care, unii dintre ei, își duc viața în prezent în condiții precare, au înregistrat, în același timp, o absență condamnabilă a interesului și implicării reale a factorilor de autoritate și de decizie de la nivel județean și local, începând cu Prefectul (PNL) Județului Dâmbovița, care coordonează și Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Basarab I” al Județului Dâmbovița, Primarul (PNL) al orașului Găești, precum și absența oricărei forme de sprijin a instituțiilor guvernamentale.

Menționez, cu titlu de exemplu, că promisiunile făcute inițial de primarul orașului Găești legate de reconstrucția gratuită a blocului s-au dovedit a fi false, în prezent primăria menționând existența unei solicitări pe care a formulat-o de finalizare a studiului/expertizei privind situația actuală a imobilului pe cheltuiala asociației de locatari(!?!), precum și intenția realizării unui proiect tehnic (PT) pentru reconstrucție, cu finanțare incertă.

Totodată, simpla menționare de către Prefectul județului Dâmbovița a situației amintite de la Găești în videoconferința cu Primul ministru și ministrul Afacerilor Interne din data de 2 septembrie a.c. reprezintă un exercițiu singular în cele 8 luni scurse de la evenimentele dramatice respective, departe de obligațiile și competențele instituției pe care o reprezintă, dar și de rațiunile umanitare care ar fi necesitat implicare reală și operativitate.

Domnule Prim-ministru, în cadrul întâlnirii pe care am avut-o la data de 24.08.2021, oamenii mi-au comunicat că sunt disperați, nu au primit nici un fel de ajutor, ci doar promisiuni fără acoperire. Este nevoie URGENT de sprijinul dumneavoastră și al Guvernului României pentru ca acești oameni să se poată întoarce la locuințele lor înainte de începerea sezonului rece.

În urma expertizei făcute de o entitate privată, la solicitarea locatarilor și în absența vreunui interes al Prefectului și Primăriei Găești, s-a constatat că este nevoie de suma de 125 000 LEI pentru achitarea contravalorii acestei expertize, urmând ca separat să fie finalizate lucrările de reconstrucție, din surse financiare de asemenea incerte.

Având în vedere cele menționate, solicităm Guvernului României și Primului ministru să adopte măsurile legale necesare stabilite în caz de catastrofe, pentru alocarea sumelor de bani necesare pentru finalizarea în termen operativ a reconstrucției blocului menționat și pentru ca locuitorii să poată avea în continuare un domiciliu.

Cu stimă,

TITUS CORLĂȚEAN

Senator Circumscripția electorală nr. 16, DÂMBOVIȚA

Domnului FLORIN-VASILE CÎȚU

Primul ministru al României

QR Code

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *