marți , 21 septembrie 2021

Ludovic Orban, la Târgoviște:”Președintele trebuie ales de membrii Partidului Național Liberal cu mintea lor, cu gândirea lor și cu sufletul lor!”

Vineri seara, la Clubul studenților, a avut loc ședinta Colegiului Director Judetean PNL Dambovita, unde președintele Ludovic Orban, candidat pentru un nou mandat la conducerea partidului,  a prezentat  motiunea “Forța Dreptei”. Pentru unii surprinzător, sala a fost arhiplină și s-a văzut din primul moment că Ludovic Orban se simte la Târgoviște ca acasă, și asta nu numai prin prisma relației foarte bune cu Virgil Guran și cu alți membri din conducerea organizației județene. A condus în două rânduri PNL Dâmbovița și a știut să-și facă mulți prieteni, care nu au uitat acele vremuri, care îl cunosc bine și astăzi îl susțin cu entuziasm. Orban a fost însoțit la Târgoviște de Violeta Alexandru- ministru Muncii în Guvernul Orban, Viorel Dancă- fost șef de cancelarie, deputatul Antonel Tănase și Viorel Badea, senator pentru Diaspora. Pe scenă au mai urcat deputatul Gabriel Plăiașu, Aurelian Cotinescu și Virgil Guran- secretarul general respectiv președintele PNL Dâmbovița,ultimii doi organizatori și gazde ale evenimentului. Din sală nu au lipsit primarii liberali, aleși locali și județeni. La capitolul “absenți”, începem cu deputatul Liviu Balint care, cu siguranță, nu ar fi ajuns pe loc eligibil la Dâmbovița fără sprijinul și acordul președinților Orban și Guran, prefectul Aurelian Popa- prim-vicepreședinte PNL Dâmbovița, mai mulți consilieri județeni.

La început atmosfera din sală a fost destul de neutră, ca să nu spunem pesimistă dar discursurile bune, susținute în primul rând de Violeta Alexandru și Virgil Guran- un bun vorbitor, au readus treptat, încrederea și entuziasmul printre cei prezenți. Virgil Guran, șeful grupului PNL de la Senat , a început prin a spune că “trebuie făcută  odată ordine în partidul ăsta și să facem ceea ce ne-au cerut oamenii. Să ieșim cu fruntea sus în fața lor pe stradă și să spunem am venit la Braniștea să promitem că venim cu gaze, păi aia facem! Nu venim după aia să ne mutăm, să ne învârtim și să povestim  că nu se mai poate acuma. De ce nu se mai poate? Pentru că nu avem o gândire bună? Pentru că nu suntem în stare să stăm toți la masă și să hotărâm ce-i prioritate și ce nu? Avem nevoie de bărbați adevărați, de oameni care își asumă, de oameni care au curajul să iasă în față! Nu merită să căutăm în altă parte pentru că un astfel de om îl avem aici, este cu noi, este Ludovic Orban!” A mai vorbit președintele PNL Dâmbovița despre respectul pentru democrație și despre abuzurile unor șefi de filiale care scot de pe listele de participanți la congres acei membri care îl susțin pe Orban. O abordare de neconceput într-un partid condus de oameni cinstiți, care nu se va întâmpla la Dâmbovița.

Odată sala “încălzită”, a fost invitat la microfon Ludovic Orban. Calm, experimentat, a venit cu un discurs perfect adaptat. A amintit despre cele peste trei decenii petrecute în PNL, pornind de jos și până la vârful partidului. Despre oamenii cu care a colaborat, pe care i-a ajutat și cu care a rămas prieten. S-a văzut că în Târgoviște se simte ca acasă, abordând o ținută familiară- clar că îi cunoștea pe foarte mulți din sală, vorbind aici nu numai de vârfurile partidului. Legat de “colegii aflați de cealaltă parte”, nu a jignit pe nimeni dar asta nu înseamnă că au lipsit ironiile. Indirect a invocat tupeul lui Florin Câțu:”…Așa, să râvnești  la președenția Partidului Național Liberal, tam-nesam, când nici nu s-a uscat cerneala de pe adeziune și când cinci ani n-ai împlinit vechime, e totuși, să-i zicem îndrăzneală… În schimb ce literalmente nu mi-a venit să cred este ceea ce s-a întâmplat după. Să vii ca prim-ministru, la o moțiune de cenzură depusă de PSD , în fața Parlamentului și să spui că tu ai tranșat congresul, în condițiile în care cel care este președintele PNL este cel care te apără pe tine de moțiunea de cenzură… Așa ceva nu mi-aș fi imaginat vreodată că poate să facă un premier al Partidului Național Liberal.(…) Să vii să spui că Ludovic Orban și-a ales un mod urât de a ieși din politică, tu, pe televiziunea publică, premierul PNL, care ai ajuns premier al Partidului Național Liberal pe munca fiecăruia dintre membrii partidului și sprijinit de președintele partidului, iar mi s-a părut că a depășit orice limită.”

Ludovic Orban a transmis și mai multe mesaje de la Târgoviște:

Președintele partidului Național Liberal trebuie ales de membrii Partidului Național liberal cu mintea lor, cu gândirea lor și cu sufletul lor.

Președintele Partidului Național Liberal trebuie să fie îndatorat și legitimitatea lui să se bazeze doar pe votul membrilor partidului.

Partidul Național Liberal și președintele său nu au nicio datorie către președintele Klaus Iohannis! Ludovic Orban asigură că, după ce va câștiga un nou mandat, va fi același parteneriat cu președintele României:

Nu m-am certat niciodată cu președintele României. Sunt un om loial, care își respectă toate înțelegerile. Patru ani de zile, cât am condus Partidul Național Liberal și am avut un parteneriat cu președintele, președintelui i-a mers bine și partidului i-a mers bine. Nu văd de ce să se schimbe acest lucru!”

Nu a fost niciodată o declarație fermă și clară din partea președintelui că îl sprijină pe Cîțu!

Nu există niciun risc de scindare a Partidului Național Liberal:După ce voi câștiga, voi reface unitatea partidului!”

În 48 de ore de la congres se va reface coaliția. Evident, depinde de congres și singura opțiune este actuala coaliție!

 

QR Code

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *