sâmbătă , 16 octombrie 2021

O luăm de la capăt, sau mai rău?!

De câteva săptămâni bune se tot vorbește de valul IV al pandemiei și absolut nimeni nu a lăsat impresia că încearcă,  nu să mute munții din loc, dar  să-și facă  datoria așa cum trebuie, pentru a evita alte sute și mii de tragedii, pentru a scuti zeci de mii de români amărâți de suferință. Am sesizat  în schimb alte preocupări la decidenții politici, care nu au nicio legătură cu protejarea românilor împotriva pandemiei care nu se mai termină. Avem tot mai pregnanta impresie că prea puțini mai sunt interesați de guvernarea țării, vârfurile politicii fiind preocupate de acapararea ori păstrarea puterii, după caz. Este de notorietate dezastrul din PNL, cu consecințe directe asupra gestionării problemelor macroeconomice și sociale, plus criza politică generată în egală măsură de premier și useriști. Peste toate vorbim despre o rutină găunoasă la decidenții din eșaloanele doi și trei, o anume blazare în rândul oamenilor cu capul pe umeri și  multă nesimțire dinspre gașca de exaltați ultraminoritari care incită la anarhie, invocând teme   false  și drepturi pe care ei înșiși le calcă în picioare. Avem iarăși peste 4000 de cazuri pe zi, la ATI aproape că nu mai sunt locuri dar avem în schimb  o crasă delăsare din partea autorităților centrale și locale, care par să se fi săturat să  lupte cu pandemia, mai ales acum, că le-a fost tăiat acel spor nemeritat și mai ales nesimțit. Nu excelează decât la capitolele “JUSTIFICĂRI”, adică se pricep să se acopere cu hârțoage și  “COMUNICATE”, ceea ce nu este nici pe departe totuna cu comunicarea!

Au trecut, chinuitor de încet, 18 luni  de la începutul grozăviei, cu suferințe și costuri enorme din punct de vedere uman, social  și material. Nu ne-am propus însă o analiză a mutațiilor majore pe care le-a suferit societatea, începând cu traiul sub incidența restricțiilor și schimbările radicale din Învățământ. Scoatem în evidență doar avantajul extrem de precar pe care îl avem astăzi în lupta cu acest criminal invizibil, numit COVID-19.

Dacă ne raportăm la martie 2020, luna în care a fost decretată starea de urgență, un plus incontestabil este că astăzi  nu mai este criză de aparatură, dezinfectanți ori   materiale sanitare  de protecție. Personalul medical din prima linie s-a călit și, în majoritate, oamenii știu cum să se protejeze și respectarea regulilor sanitare le-a intrat în reflex. Indiscutabil însă, atuul principal este vaccinul de care România dispune în cantități suficiente.  Este, cel puțin până acum,  cea mai eficientă modalitate de a scăpa de coșmarul COVID-19 și pentru această șansă trebuie să mulțumim Domnului că suntem cetățeni europeni, fiind tratați, cel puțin prin asigurarea dozelor de vaccin, pe picior de egalitate cu nemții, francezii și toți ceilalți. Capacitatea zilnică de vaccinare este suficient de ridicată și se așteaptă unda verde pentru a treia doză. Din nenorocire însă, românii înțeleg într-un procentaj tot mai redus rostul imunizării.

Și aici vorbim iarăși despre prea mulți incompetenți ajunși în posturi cheie, despre hoția și corupția pentru care prea puțini dau socoteală. Comunicarea a fost deficitară iar Campania de mediatizare care ar fi trebuit să impulsioneze vaccinarea a fost un fiasco. Am plătit toți și încă plătim pentru atitudinea eternilor revoltați , care refuză ostentativ să se alăture efortului general, în numele unei false cauze, chipurile a apărării drepturilor și libertăților constituționale. Nu dăm nume, sunt binecunoscute opiniei publice, dar întrebăm și noi: Cine dă dreptul șoșociștilor să încalce legea, să nu poarte mască, afișând practic un uriaș dispreț față de toți ceilalți? De ce nu sunt puși cu botul pe labe? Sau jandarmii sunt abilitați să dea cu pulanele doar în oponenții puterii politice și în cei fără apărare???

Nu în ultimul rând sunt de condamnat politicienii care încă văd  în pandemie prilejul nesperat de a-și crește capitalul electoral. Indivizi fără scrupule care au speculat nenorocirea oamenilor și n-au avut decența și bunul simț să lase specialiștii să aibă primul și ultimul cuvânt în chestiunile de ordin medical.

Cu siguranță că fără atâta scandal, fără învrăjbire și atâtea energii consumate aiurea nu am fi pe punctul de a ne întoarce de unde am plecat. Adică la peste 10000 de cazuri noi raportate pe zi și un  număr înfiorător de mare al pacienților cu forme severe de boală, plus constatarea mai evidentă pe zice trece, anume că multe dintre renunțări și eforturi de până astăzi au fost aproape inutile.

QR Code

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *