sâmbătă , 16 octombrie 2021

Campania de defrișare “bate” împădurirea… prezidențială

Cu un an și jumătate în urmă, mai precis în martie 2020, cu numai zece zile înainte de declararea stării de urgență, “sub înaltul patronaj” al președintelui Klaus Iohannis a început Campania “O pădure cât o țară”. O inițiativă lăudabilă, al cărui start oficial a reunit în Dâmbovița, la Uliești, toată conducerea țării. Au plantat pomi și s-au pozat atunci Klaus Iohannis, Ludovic Orban- pe atunci premier și bun amic cu  Florin Cîțu, abia uns ministru de Finanțe, ministrul  Mediului, în prezent client de seamă al DNA, plus alte câteva zeci bune de “oficialități”. Am spus că a fost o inițiativă lăudabilă dar cei implicați la vârf au rămas, cel puțin deocamdată, consecvenți doar în declarații. La un an de la plantarea stejarului de la Uliești, în paranteză spus monitorizat prin GPS, șeful statului a  declarat  că România va aloca “o sumă imensă”, de 1,5 miliarde de euro, pentru reîmpăduriri în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, subliniind că ambiția României este să ajungă la 40% din terenul național împădurit.

Repetăm, nu este rău că sub sloganul „O pădure cât o țară” au fost  plantați  peste 50 de milioane de puieți într-un an dar este absolut insuficient câtă vreme autoritățile statului se dovedesc incapabile să stopeze cealaltă campanie, de defrișare. Și asta o campanie sub patronajul, de această dată din umbră, a unor oameni politici și înalți funcționari extrem de puternici.

Ca dovadă avem cazul recent al celor doi jurnaliști și activistului de mediu bătuți crunt în timp ce filmau un documentar despre tăierile ilegale de pădure. S-a întâmplat în Județul Suceava, unde activistul de mediu sucevean Tiberiu Boșutar a fost atacat într-o pădure din zona Dornelor, unde se afla împreună cu cei  doi jurnaliști și care spune că a fost lovit în cap, dezbrăcat în pielea goală și amenințat că va fi răsturnat în râpă cu tot cu mașină. „Cel care m-a bătut cel mai tare le-a spus polițiștilor că data viitoare mă leagă de mașină și mă trage până rămâne doar piciorul”, a declarat activistul de mediu. Cât tupeu, în același timp un semnal clar că derbedeul are spatele bine asigurat.

Boșutar  a mai spus că grupul de agresori – format din aproximativ 20 de oameni – era înarmat cu topoare și răngi, iar șansa lor a fost că unul dintre jurnaliștii loviți a căzut într-o râpă și a reușit să sune de acolo la 112. S-a întâmplat în Suceava unde mare șef de Consiliu Județean este de două mandate și jumătate Gheorghe Flutur, pedelist vopsit în galben, și el silvicultor de meserie, sub “patronajul”căruia au prosperat vânzătorii de drujbe și tartorii defrișărilor.

Și poate că tot scandalul ar fi fost mușamalizat dacă n-ar fi ajuns pe prima pagină!!! Așa însă, cu toată grozăvia la vedere, mafia pădurilor a făcut un pas în spate iar pornirile războinice ale autorităților nu mai contenesc!

Polițiștii n-au mai tăcut cu prezentarea “reușitelor”, lăudându-se practic doar că au făcut treaba pentru care sunt plătiți. Asta ca să nu mai spunem că, inițial, i-au lăsat pe bătăuși să iasă din pădure ca și când nu s-ar fi întâmplat nimic! Cu un tupeu ieșit din comun, purtătorul de cuvânt al Poliției Române, Georgian Drăgan, a susținut, într-o declarație de presă, că victimele „au oferit informații vagi cu privire la agresori” dar chiar și așa s-a reușit identificarea acestora, spunem noi pentru că polițiștii locului îi știau prea bine și nu de ieri, de alaltăieri!

„Cu toate că persoanele vătămate au oferit informații vagi cu privire la agresori, polițiștii, prin activități specifice, au identificat și depistat deja 11 persoane, implicate în eveniment, pe care le-au condus la sediul Poliției, în vederea audierii și stabiliri participației fiecăreia dintre acestea.De asemenea, în lipsa plângerilor prealabile, în cursul zilei de ieri, polițiștii s-au sesizat, din oficiu, și au întocmit un dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de lovire sau alte violențe și distrugere, relaționând în acest sens și cu unitatea de parchet competentă.” Bravos, națiune, halal să-ți fie!” S-au sesizat din oficiu pentru că nesimțiții care au deranjat mafia pădurii s-au dus la spital, să-și trateze rănile, în loc să depună plângeri!

De voie, de nevoie, au fost reținuți patru bărbaţi, cu vârste cuprinse între 24 şi 44 de ani, ca urmare a  agresării celor doi jurnalişti  a activistului de mediu și încet dar sigur, toată povestea se îndreaptă spre mușamalizare, cu concursul Parchetului de pe lângă Judecătoria Vatra Dornei şi apoi al Instanţei. N-ar fi pentru prima oară, cu atâția magistrați rude cu proprietari de gatere , fiind de notorietate și cazul activistului aproape omorât acum șase ani în Retezat, dosarul fiind încă la procurorii care mai tot cer câte o expertiză medicală!

Ei bine, aici ar trebui să se implice șeful statului și guvernanții, să pună piciorul în prag, să pună la treabă poliția, procurorii și judecătorii. Că dacă se limitează numai la acțiuni de fațadă nu vor mai termina cu plantatul nici o sută de ani de aici încolo!

PS:  Nu a întârziat reacția Comisiei Europene în cazul jurnaliștilor şi activistului de mediu bătuți crunt într-o pădure din Suceava: “Este inadmisibil să fii atacat în timp ce îți faci meseria!” și de bun simț ar fi fost un răspuns din partea celor abilitați să vorbească în numele României!

QR Code

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *