duminică , 5 decembrie 2021

Unirea face puterea, nu indiferența

Un demers în premieră, un potențial impuls în ce privește mult -discutata reorganizare administrativă, a trecut cam prea puțin observat și comentat în toată această nebunie care nu se mai termină pe prima scenă politică. Astfel, în timp ce câteva mii de liberali se îndreptau spre ROMEXPO, pentru a lua parte la cel mai tumultuos și plin de încrâncenare congres din istoria partidului, la Buzău și în comuna limitrofă Țintești cetățenii cu drept de vot au fost chemați la urne, să se pronunțe în legătură cu unificarea administrativă. Mai clar, a avut loc referendumul în urma căruia comuna urma să fie înglobată reședinței de județ, cu avantaje evidente pentru ambele comunități. Ba unirea municipiului Buzău cu comuna Țințești, în urma unui referendum, era dată de exemplu de președintele Asociației Municipiilor din România, Emil Boc,  unul dintre inițiatorii unui proiect de lege  care să faciliteze unificarea administrativă a municipiilor cu unitățile administrativ-teritoriale limitrofe.

Referendumul nu a fost însă validat, dintr-un motiv previzibil: nu a fost atins pragul de prezență de 30% în ambele localități. La Țintești, pragul electoral a fost depășit cu mult pentru ca era normal ca localnicii să-și dorească, nu atât să devină orășeni în acte, cât o infrastructură de utilități mai bună, școli și asistență medicală de nivel urban. La Buzău în schimb nu au ieșit la vot decât 11.159 alegători, adică 10,68% din totalul votanților, dezinteresul față de acest demers fiind evident.

Proiectul Asociației Municipiilor din România (AMR) , privind posibilitatea  unificării administrative a municipiilor cu unitățile administrativ-teritoriale limitrofe, în vederea realizării zonelor metropolitane, cu anumite facilități, rămâne practic în aer, în ciuda avantajelor evidente pe termen lung. Subiectul nu este de interes imediat, preocupările publicului majoritar fiind cu totul altele. În consecință, nu rămâne decât să așteptăm o majoritate politică solidă și pragmatică, și suficientă voință politică pentru  reforma administrativă a țării, obligatorie pentru a nu mai bate pasul pe loc!

 

 

QR Code

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *