duminică , 5 decembrie 2021

PSD depune plângere penală împotriva Guvernului Cîțu

Social-democrații acuză alocarea  discreționară a banului public

Acest guvern iresponsabil, acum demis, și-a bătut joc de țară”-a declarat președintele executiv al PSD Dâmbovița, senatorul Titus Corlățean. Acesta a evidențiat faptul că  hotărârea  Guvernului Cîțu, prin care au fost alocate fonduri preponderent  unităților administrativ-teritoriale  conduse de primari liberali, este o sfidare la adresa poporului român.

Într-o analiză din punct de vedere juridic, senatorul Titus Corlățean  a spus că Guvernul Cîțu, dat jos prin moțiune de cenzură, are puteri strict limitate. Practic, rolul guvernului demis este strict acela de a adopta acte de administrare a unor probleme curente, până la validarea în Parlament a unui nou cabinet. Nu mai poate emite ordonanțe de urgență și nici  adopta rectificări bugetare. Ori a apreciat președintele executiv Titus Corlățean,  hotărârea de guvern prin care s-a alocat un miliard de lei nu este  decât o rectificare bugetară mascată.

„Ce s-a întâmplă în realitate este o încălcare gravă a legalității. Și sunt aspecte de natură penală foarte grave. Această situație de alocare de fonduri prin hotărâre de guvern reprezintă în realitate o rectificare bugetară mascată, care nu a fost făcută prin ordonanță de urgență  fiindcă nu mai puteau face acest lucru, ci printr-o hotărâre de guvern, invocând faptul că dă de la fondul de rezervă al guvernului și al primului ministru,  pentru situațiide urgență  legate de pandemic este nevoie de alocarea de fonduri la diferite unități administrative-teritoriale.

Pentru cei care citesc cu bună credință nota de fundamentare vor vedea că nu este vorba în nici un caz de acele tipuri de situații de urgență, generate de calamități, de inundații, de cutremure, de incendii, de COVID, ci de funcționare de instituții, de primării, de plata de salari, finanțarea de proiecte de invstiții care n-au fost finalizatei. Este vorba de o rectificare bugetară mascată făcută ilegal prin hotărâre de guvern, la care se adaugă această discriminare pe criterii politice, care lovește în 70% din cetățenii României. Românii, din păcate pentru ei, au fost condamnați în toamna și iarna aceasta la frig și la înfometare.”

Nefiind nici pe departe vorba despre situații de urgență, este evident că banii au fost alocați clientelar și că se poate vorbi  despre un abuz al  premierului demis la care au fost și alții complici. Prin urmare, PSD va depune plângere penală împotriva Guvernului Câțu:

„Noi vom acționa ca partid, decizia a fost luată, prin această plângere penală împotriva lui Cîțu, împotriva tuturor celor care au semnat documentele dar și prin acțiunea în contencios administrativ pentru a desființa aceasta hotărâre.În contencios merge mai repede și  avem speranța că ne vom atinge acest obiectiv dar trebuie să existe și o răspundere penală, pentru încălcarea, din nou a legilor. Pentru că, vă aduc aminte, în urmă cu un an, înainte de alegeri, Orban era prim –ministru și a alocat un milliard din fondul de rezervă, de asemenea exclusive pentru primarii PNL”- a declarat senatorul Titus Corlățean.

QR Code

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *