Acasă SOCIAL 8 Martie- Ziua Femeii

8 Martie- Ziua Femeii

de adrian

Fiind asociată cu primăvara, ziua de 8 Martie este legată simbolic de flori. Mai exact, ,,mascota” internațională a sărbătorii este laleaua. Această floare reprezintă primăvara și gingășia, deci trebuie oferită femeilor de ziua lor.
Sunt istorici care susţin că sărbătoarea este inspirată din legendele despre zeii Olimpului, care spun că grecii au închinat zeiţei Cybele, zeiţa pământului şi mama tuturor zeilor, festivalul Hilaria desfăşurat de pe 15 până pe 18 martie. Legenda zeiţei Cybele a fost preluată şi în mitologia romană, iar cultul ei prin urmare sărbătorit în calendarul roman.
Anglia, Duminica maternităţii
 Duminica Maternităţii
Istoria Zilei Femeii începe însă undeva în jurul anilor 1600, când în Anglia se sărbătorea “Duminica maternităţii”. Cu această ocazie, oamenii aveau o zi liberă, când mergeai în vizită şi duceai mamelor prăjituri. Obiceiul primise numele “mersul la colindatul mamei” şi în acea zi fiecare mamă din Regat primea o prăjitură tradiţională, apoi mamele le dădeau copiilor binecuvântarea.
Mai târziu, sărbătoarea a fost reluată în Statele Unite, reinventată însă mai puţin de dorinţa omagierii mamei, ci ca manifest împotriva inegalităţilor sociale şi a discriminării dintre sexe.
Tot americanii  au “transformat” sărbătoarea femeii într-una dedicată mamei, iar preşedintele George Washington (1732 – 1799) a contribuit în mod simbolic la această tradiţie, după ce a adresat mamei sale o declaraţie înduioşătoare în public.
Probabil că sentimentele sale pentru propria mamă i-au inspirat profund pe americani, care au dedicat aeastă zi în mod deosebit.
Abia 50 de ani mai târziu, la Copenhaga apare pentru prima dată ideea unei sărbători oficiale dedicate femeii, astfel că în 1910, la Copenhaga, 8 martie este declarată „Ziua Femeii”, fiind adoptată apoi şi în Austria şi Elveţia, conform unica.ro.
Greva muncitoarelor din Sankt Petersburg
Şapte ani mai târziu cu prilejul grevei muncitoarelor din Sankt Petersburg yiua de 8 martie primeşte o nouă conotaţie. Ziua femeii a fost recunoscută că sărbătoare internaţională în 1977, printr-o rezoluţie a Naţiunilor Unite, devenind apoi o tradiţie în majoritatea ţărilor din Europa şi în SUA.
În ţara noastră, 8 martie se sărbătoreşte din perioada regimului comunist, mai exact după ce Lenin a închinat ziua pentru omagierea femeii militare, mai puţin militante ca în America, în URSS.
Un alt moment istoric pentru lupta femeilor şi pentru însemnătatea zilei de 8 Martie, este tragedia de la fabrica Triangle Shirtwaist – New York, din 25 martie 1911, când într-un incendiu cauzat de nerespectarea siguranţei angajaţilor, au murit peste 140 de oameni, majoritatea femei. Tragedia a scos în stradă peste 100.000 de protestatari, femei şi bărbaţi.
 
 
 

You may also like

Lasă un Comentariu