joi , 4 iunie 2020
Home / CELE MAI CITITE - SĂPTĂMÂNAL / 9 Mai 2020, Ziua Europei- coronavirus și cireșe la 1 leu bucata…

9 Mai 2020, Ziua Europei- coronavirus și cireșe la 1 leu bucata…

9 Mai 2020: Pentru al doilea an consecutiv, prea puțini au fost cei care și-au mai amintit de tripla semnificație pe care o are marea sărbătore pentru români. Am văzut numai câteva postări, la aceeași politicieni responsabili ori la profesioniși care nu-și bat joc de meserie nici măcar în autoizolare.  Din nenorocire mai puțini decât nostalgicii care  petreceau vârtos pe vremuri, dar pe 8 mai, când aniversau înființarea pcr…

Pentru cei (încă) interesați, ne facem datoria și amintim că , la 9 Mai 1877, primul-ministru de atunci, Mihail Kogălniceanu, a proclamat Independența României în fața Adunării Deputaților. A doua zi, proclamația a fost adoptată și de Senat și semnată de regale Carol I.

La 9 Mai  1945, la Berlin a fost semnat actul de capitulare necondiționată a Germaniei fasciste, fiind marcat sfârșitul celui de al doilea război mondial, pe frontul din Europa.

9 mai 1950, altă zi memorabilă, moment de răscruce pentru viața economico –socială și politică pe “Bătrânul Continent”: Robert Schuman, ministrul de Externe al Franței, un vizionar, a propus înființarea Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului.Un vis concretizat  în 1951, prin Tratatul de la Paris, și extins în 1957 prin Tratatul de la Roma. Totul culminând cu  Tratatul de la Maastricht (1993) , mulțumită căruia putem vorbi astăzi de cetățenia europeană și prin care s-a înființat Uniunea Europeană sub prezenta denumire .

Că tot am adus vorba, avem  9 mai 1979, un alt moment de fală pentru români: Nadia Comaneci a câștigat, la Copenhaga,  pentru al treilea an consecutiv , titlul de campioană  europeană absolută la gimnastică, intrând definitiv în posesia trofeului.

Revenind la 9 Mai 2020, după două luni de teamă, tristețe, mai mult sau mai puțină izolare, n-am văzut pe stradă decât priviri suspicioase, indiferență, egoism și lehamite. Am văzut acei, oameni responsabili care își termină rapid treburile și merg în casă. Pentru a se proteja pe ei dar și pentru a-i proteja pe ceilalți. Am simțit egoismul acelora care se  cred importanți, convinși  că li se cuvine totul, peste care s-a suprapus lehamitea unei categorii tot mai numeroase  și sigure că toată zbaterea din ultimele două luni va fi în zadar, dacă nu vom începe să ne respectăm unii pe alții.  Am mai remarcat- și o spunem fără răutate, absența forțelor de ordine de pe străzile aglomerate ca-n vremurile bune. Să nu mai fie oare în vigoare restricțiile de circulație?  Ori “eroii” s-au supărat că le-a fost luată jucăreaua? Dacă până de curând orașul era plin de mașini de poliție, jandarmerie , poliție locală și poliție militară, după anunțarea deciziei CCR, filtrele par să se fi rărit considerabil și asta nu este deloc bine. Ordonanțele militare trebuie respectate atâta timp cât rămân în vigoare, altfel nu va fi bine nici pentru sănătatea oamenilor dar nici pentru imaginea instituțiilor amintite, care, din vina unor zbiri, au ratat șansa de a se reabilita în ochii românilor.

Și am mai remarcat ceva pe 9 Mai 2020: pentru că nu-i mai deranjează nimeni, speculanții au luat-o razna rău de tot: Aceeași care n-au fost atinși cu o floare  când vindeau spirtul medicinal și sanytolul de zece ori mai scump, acum își bat joc de oameni, cu prețuri de te doare mintea. Legume și fructe pe care puțini și le permit și, în premieră, cireșe vândute la bucată! Iar dacă s-ar fi  găsit mușterii, prețul “en gros” afișat era de 70 de lei kilogramul. De bonuri, facturi și alte finețuri de gen, firește că nu mai stă nimeni să întrebe.

P.S.  Nici la 9 Mai 2019 nu am avut prea multe motive de bucurie : În România se apropia de punctul culminant o campanie electorală extrem de contondentă, care avea să prefațeze cel mai usturător eșec din istoria PSD. Oamenii cam ajunseseră la limita suportabilului iar furia creștea pe măsură ce se desfășurau  mitingurile faraonice închinate lui Dragnea și ciracilor săi. De Europa s-a pomenit prea puțin la acea dată aniversară, pentru că vătaful de Teleorman era mai tot timpul criticat și ajunsese un fel de paria, cu care niciun politician străin , poate cu excepția lui Viktor Orban, nu dorea să aibă de-a face.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *