marți , 26 mai 2020
Home / INFO NAȚIONAL / 9 SEPTEMBRIE 2019 – CLOPOȚELUL RĂSUNĂ PÂNĂ-N… FUNDU’ GRĂDINII

9 SEPTEMBRIE 2019 – CLOPOȚELUL RĂSUNĂ PÂNĂ-N… FUNDU’ GRĂDINII

Potrivit unui raport oficial,  prezentat cu mai puţin de zece zile în urmă, în Dâmboviţa, în câteva zeci de şcoli şi grădiniţe, anul şcolar începe în condiţii igienico-sanitare specifice anilor ’50 ai secolului trecut. Cu săli zugrăvite la repezeală, mobilier deteriorat, cu arhaicele closete în “fundu’ grădinii”, câteva chiar fără surse de apă potabilă.

Deşi pare greu de crezut, în Dâmboviţa, judeţ intrat şi el în Europa, odată cu ţara, în trei grădiniţe şi o şcoală nu există surse de apă potabilă. Din cele peste 500 de instituţii inventariate, 81 funcţionează în clădiri fără autorizaţii de siguranţă la incendii iar trei grădiniţe-Ciocăneşti, Bungetu şi Pătroaie Vale, nu au autorizaţii sanitare de funcţionare, fiind de zece ani în curs de … modernizare. În nu mai puţin de 31 de şcoli elevii n-au altă alternativă decât WC-ul din “fundu grădinii” iar aproape o treime dintre unităţile de învăţământ preuniversitar din judeţ nu au pază şi nici măcar sisteme de supraveghere video.

Dâmboviţa nu este însă nici pe departe o excepţie din acest punct de vedere, dimpotrivă ! Ministrul Daniel Breaz n-are nicio problemă să recunoască situaţia celor peste 300 de şcoli şi tot pe atâtea grădiniţe, care au toalete în curte şi vede în asta un mare progres, raportându-se la 2017, când 2300 de şcoli se aflau în această situaţie. Cu aceeaşi detaşare vecină cu inconştienţa, Breaz vorbeşte şi  despre  școlile care nu au autorizație ISU, circa 4000 la număr.

Şi astea nu sunt nici pe departe singurele probleme (re)inventariate la debut de an şcolar : în jumătate din şcoli dotarea este deficitară, lipsesc manualele şi alte materiale didactice. Acelaşi ministru nu are o poziţie fermă, corectă din punct de vedere pedagogic, vizavi de soarta “profesorilor” cu note sub 5 la titularizare. Aceştia, aşa nepregătiţi şi habarnişti ,  vor fi primiți în educație pentru că, justifică  dl. ministru,  riscăm ca, odată cu  începerea cursurilor, să ne trezim că nu va avea cine să predea materia respectivă. O minciună cât toate zilele! Corect ar fi fost ca un personaj cu asemenea responsabilitate să recunoască rezultatul direct al nepotismului şi politizării învăţământului: tinerii absolvenţi, bine pregătiţi, n-au loc, în special în şcolile din mediul rural, de o faună pestriţă, de suplinitorii care au marea calitate de a se număra printre neamurile primarilor, secretarilor ori altor vătafi locali.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *