La Conțești, administrația publică locală, condusă de primarul Marian Alexandru, a finalizat formalitățile cu distribuitorul de energie electrică și a primit statutul de prosumator. Prin urmare. toată cantitatea energie electrică produsă peste nivelul de consum , va trebui să fie plătită Primăriei Conțești.
A fost practic ultima etapă a unui proces mai amplu, pornit de la necesitatea asigurării cantității de energie electrică pentru consumul public. Pentru început fost implementat un proiect fiabil, prin care este produsă energie verde cu niște costuri simbolice. Proiectul „Obținerea energiei din surse regenerabile pentru consum propriu în comuna Conțești”, finalizat anul trecut, a avut o valoare de 6,14 milioane de lei și a fost finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare. Complementar, cu o investiție de 1,18 milioane de lei, bani de la Administrația Fondului de Mediu, a fost realizat proiectul „Creșterea eficienței energetice a sistemului de iluminat public din comuna Conțești”.
„Privitor la proiectul de modernizarea și eficientizarea sistemului de iluminat public, prin proiect au fost montate panouri fotovoltaice la toate punctele de aprindere, deci iluminatul public este gratuit. Panouri fotovoltaice au fost montate și pe 28 de clădiri publice, aflate în proprietatea Primăriei Conțești. În total, puterea instalată cumulată a ajuns la 450 de kW.
Până acum, facturile la consumul de energie electrică se ridicau la valori cuprinse între 25-30000 lunar, uneori chiar mai mari. Asta înseamnă că vom avea o economie la bugetul local de până la 360000 de lei, adică 3,6 miliarde lei vechi”- ne-a spus primarul Marian Alexandru.
Beneficiile ar putea fi însă chiar mai mari pentru că întreaga cantitate de energie electrică produsă peste nivelul de consum va trebui plătită Primăriei Conțești.