După mai multe declaraţii dar şi speculaţii pe tema unei posibile majorări a taxei de habitat în cursul acestui an, lucrurile au fost lămurite chiar de administratorul public al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară “Management integrat al Deşeurilor în Judeţul Dâmboviţa” ( pe scurt ADI Salubritate), Marin Antonescu, într-o conferinţă de presă în care n-a ocolit subiectele “fierbinţi”, dimpotrivă. Cu precizarea, din capul locului, că politica nu are ce căuta în discuţii, Marin Antonescu a reamintit că ADI Salubritate este un organism de drept privat, apolitic, ai cărui membri fondatori sunt toate unităţile administrativ –teritoriale din judeţ, deciziile majore fiind luate în cadrul Adunării Generale, în care fiecare UAT, inclusiv Consiliul Judeţean, are câte un singur vot. Cum reiese chiar din denumire, Asociaţia gestionează întreaga problematică a colectării, transportului, tratării şi depozitării deşeurilor menajere la nivel de judeţ, provocările fiind tot mai mari, pe măsură ce vor trebui atinse ţinte bine precizate privind colectarea selectivă şi reciclarea unor procente mai ridicate din cantitatea de deşeuri colectată.
După explicaţiile privind rolul şi activitatea ADI Salubritate, administratorul Marin Antonescu a avut răspunsuri pentru toată avalanşa de întrebări, justificată după ce au apărut informaţii privind încălcarea contractului de către despre operatorul gropii de gunoi de la Aninoasa, dar şi prin prisma sumelor foarte mari de bani pe care le gestionează Asociaţia. Bun cunoscător al acestui angrenaj destul de complicat , a avut răbdare şi , pe parcursul a aproape două ore, a lămurit toate neclarităţile, fără să încerce să “arunce altuia cartoful fierbinte”. Omul s-a lăsat de politică dar ştie ce înseamnă un an electoral, de unde şi îndemnul repetat către unii colegi , să nu se mai ia “după tot felul de avioane, indiferent cine le lansează.”
Am înţeles că nu are- în calitate de administrator public, fireşte- o relaţie tocmai bună cu ceilalţi doi actori importanţi , anume operatorul gropilor de gunoi şi celălalt operator, care se ocupă cu colectarea şi transportul deşeurilor menajere, din simplul motiv că interesele , strict economic vorbind, sunt divergente. ADI Salubritate apără interesele judeţului, ale dâmboviţenilor, în timp ce operatorii urmăresc în primul rând maximizarea profiturilor. De aici şi o sarabandă a proceselor în Instanţă, cele mai multe dintre acestea cu EuroGaz Prescom, societatea care administrează gropile de gunoi de la Aninoasa şi Titu. Am aflat astfel că Asociaţia are blocată suma de circa 18 miliarde de lei, pentru că a refuzat plata a două facturi emise de operatorul gropilor pentru 2017, aplicând cerinţe care au intrat în vigoare începând cu anul 2018 şi, a subliniat Marin Antonescu, “neincluse în contabilitate până în 2019”.
Marin Antonescu a confirmat că au fost aduse la cele două gropi peste 1.000 de tone de gunoi din Vâlcea, începând cu luna septembrie 2019, de o firmă de transport care ar avea punct de lucru în acelaşi imobil cu EuroGaz Prescom, în oraşul Fieni. O “afacere” care va costa operatorul gropilor 50 de miliarde de lei vechi.
Au fost discutate şi proiectele de investiţii pe tot ceea ce înseamnă colectare selectivă, tratare , reciclare şi depozitare a deşeurilor menajere în Dâmboviţa, o temă amplă, asupra căreia vom reveni cât de curând. Încheiem prin a prezenta o concluzie de interes pentru dâmboviţeni, anume că taxa de habitat nu se va majora în 2020 , ceea ce rezultă din adresa de mai jos transmisă în noiembrie anul trecut tuturor primăriilor din judeţ. Cu precizarea că există o posibilitate, strict ipotetică, de modificare a cuantumului, dar numai după ce va fi semnat viitorul contract de colectare şi transport a deşeurilor şi, bineânţeles, numai şi numai cu acordul şi voturile membrilor Adunării Generale.
ADMINISTRATORUL ADI SALUBRITATE, MARIN ANTONESCU, PUNE PUNCT ORICĂREI DISCUŢII: TAXA DE HABITAT NU SE MAJOREAZĂ ANUL ACESTA!
165