În spațiul public încă se comentează intens, după ce primele informații dintr-un sondaj electoral oarecum atipic a pus pe jar întreg spectrul politic. Concluzia că cei mai mulți tineri ar opta pentru AUR, ”informați” fiind de pe TikToc (în România sunt contabilizate cam 7,4 milioane de conturi), a produs deja mutații în abordarea electoratului de către partidele tradiționale.
În linii mari, liderii PNL și PSD au decis să activeze rapid conturi de TikTok pentru a comunica mai bine în anul electoral 2024, informația venind de la surse din conducerea Coaliției. Cel mai recent cont deschis este cel al președintelui PNL Nicolae Ciucă, premierul Ciolacu fiind cu un pas înainte la acest capitol. Mai mult, consultanții ar fi propus ca Nicolae Ciucă să facă două – trei filmări pe zi cu telefonul care să fie promovate ulterior în social-media.
Marea problemă în calea unei asemenea năstrușnicii este că profilul lui Nicolae Ciucă este unul cu totul diferit. Este un om sobru, despre care nimeni nu a spus ceva de rău , care nu poate fi pus să se maimuțărească, să facă filmări ca Simion! Ori să se apuce să zbiere ca Șoșoacă prin Parlament. Același lucru este valabil și în cazul premierului Marcel Ciolacu!
Este adevărat, PSD și PNL trebuie să comunice mai bine cu generațiile mai „rebele”, dar și aici e nevoie de o strategie! Pentru că purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, și prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, s-au hazardat deja să spună că se va ajunge la reglementarea TikTok sau la închiderea platformei, ceea ce ar putea avea exact efectul contrariu!
Vorbim, într-adevăr, despre o platformă care încurajează comportamente teribiliste în rândul tinerilor și trebuie luate în considerare inclusiv îngrijorările de la nivelul SUA și statelor UE privind utilizarea acestei rețele sociale în scopuri de colectare a datelor utilizatorilor.
Este firesc deci ca utilizarea TikTok să fie reglementată mai bine, astfel încât să fie limitate pericolele menționate, dar trebuie evitate excesele.
Trebuie explicat tinerilor pericolele acestor vremuri, că libertatea se poate pierde, că pot să ajungă peste noapte să se trezească cu Armata Roșie la graniță. Că se pot trezi cu o dictatură internă și cu suveranism și pe urmă autoritarism. Va fi dificil dar mai eficient decât interzicerea unei platforme pe care se informează inclusiv studenții și pe care se promovează nenumărate facultăți din cadrul unor universități bine cotate!