miercuri , 26 februarie 2020
Home / INFO NAȚIONAL / Alegeri precum nunţile din poveşti: trei zile şi trei nopţi ?!

Alegeri precum nunţile din poveşti: trei zile şi trei nopţi ?!

Anul 2020,  cu dublă încărcătură electorală şi ultimul dintr-un ciclu care lasă impresia că nu se mai termină, a debutat cum nu se poate mai prost. Peste veştile rele venite dinspre Finanţe, criza politică se suprapune cu efecte potenţial destructiv greu de estimat. Nici nu a început bine sesiunea parlamentară că a şi fost depusă o moţiune de cenzură , deznodământul războiului fiind încă departe. Pe scurt, dacă PSD s-a împăcat cu ideea unei Legi a bugetului adoptată prin asumarea răspunderii, modificarea Legii alegerilor locale prin acelaşi procedeu nu putea fi tolerată. Miza este prea mare iar social –democraţii ştiu prea bine că alegerea primarilor în două tururi ar putea avea ca efect devastator tocmai torpilarea bazei, a nucleului dur al partidului.

Modificări sunt preconizate şi pe alte paliere iar unele propuneri, cu toată gravitatea situaţiei, sunt de-a dreptul ridicole. Şi pentru că toată lumea nu vorbeşte decât despre alegerea primarilor în unul sau două tururi şi despre alegeri parlamentare anticipate, o să prezentăm o propunere mai mult decât discutabilă, cu ramificaţii chiar hilare. Vicepreședintele Senatului, liberala Alina Gorghiu, propune ca românii din diaspora să poată vota şi la parlamentare pe parcursul a trei zile, aşa cum a fost la alegerile prezidenţiale de anul trecut. Un atuu ar fi prezenţa foarte ridicată de la prezidenţiale. Un altul că mulţi diasporeni parcurg distanţe mari şi chiar renunţă la o zi de odihnă pentru a vota. Întrebarea este cât şi câţi dintre ei sunt interesaţi de participarea la alegerile parlamentare, ştiut fiind că pot alege maxim patru deputaţi şi doi senatori ? Sigur, a fost propusă majorarea la 12 a numărului de parlamentari care să reprezinte diaspora. Ce se va întâmpla însă dacă prezenţa va fi redusă comparativ cu toamna trecută ? Pe de altă parte, în afara graniţelor trăiesc şi se bucură de toate drepturile câteva milioane de români. De ce nu mai vorbeşte nimeni de votul prin corespondenţă, de perfecţionarea acestei alternative perfect democratice?

Şi cum o trăznaie naşte o alta şi mai mare, ALDE- partid în cădere liberă, vine cu o propunere şi mai şi: Ca să nu fie discriminare, toţi românii să poată vota pe parcursul a trei zile! Nu se mai gândeşte numeni nici la costurile care vor creşte exponenţial, nici la faptul că există o mare probabilitate ca membri secţiilor de votare să nu reziste din punct de vedere fizic, fiind preferat, după cum se vede, principiul populist “dacă e bal, atunci bal să fie”!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *