vineri , 24 mai 2019
Home / EDITORIAL / ALTĂ ŢARĂ, UN ALT CENTENAR, CU TOTUL ŞI CU TOTUL ALTĂ POVESTE

ALTĂ ŢARĂ, UN ALT CENTENAR, CU TOTUL ŞI CU TOTUL ALTĂ POVESTE

      La 6 Decembrie 1917 a fost citită, în Parlamentul de la Helsinki, Declaraţia de Independenţă a Finlandei, având ca fundal destrămarea Imperiului Ţarist. Un an mai târziu, la aceeaşi dată, a fost sărbătorită pentru prima oară Ziua Independenţei Finlandei iar în 2018, pe 6 decembrie, sărbătoresc şi finlandezii propriul centenar. Aici se opreşte însă orice (minimă) asemănare cu “centenarul nostru”. Nu este cazul să stăm, să facem acum comparaţii între debandada, haosul, corupţia şi celelalte rele întreţinute voit de clasa politică mioritică şi cum stau lucrurile în  cea mai alfabetizată țară din lume. Spunem numai că, într-un an cu o încărcătură istorică deosebită, spre deosebire de “papuaşii” din Romania, conducătorii Finlandei s-au priceput să facă acestui popor mândru şi vertical un cadou cu totul special: O bibliotecă! Nu autostrăzi, pentru că au suficiente, nu şcoli şi nici spitale pentru că şi dintre acestea au destule, cât să-i mai primească şi pe alţii. Asta  inaugurează Finlanda oficial în 5 decembrie, în ajunul Zilei Independenţei: o bibliotecă ultramodernă în Helsinki, punct culminant al unui an de festivități pentru celebrarea centenarului națiunii nordice. O structură ultramodernă din lemn și sticlă, de dimensiuni apreciabile, construită  în centrul orașului și numită “Oodi” (odă în finlandeză). Nepreţuită bijuterie arhitectonică şi culturală,  noua bibliotecă este destinată promovării cunoașterii, învățământului și egalității, într-o țară desemnată drept cea mai alfabetizată din lume, într-un studiu universitar american din 2016.

      Laolaltă cu  alte facilități oferite amatorilor de cultură și tehnologie: studiouri de muzică, săli de montaj, cinema și imprimate 3D, toate cu acces gratuit, biblioteca va pune la dispoziţia publicului  100.000 de exemplare de cărți.   Oodi va fi “o casă a literaturii dar și o casă a tehnologiei, a muzicii, a cinematografiei și o casă a Uniunii Europene. Și cred că toate astea combinate se asociază cu ideea de speranță și progres”, a spus unul dintre promotorii proiectului de aproape 100 de milioane de euro. Mai spunem  că roboţii vor fi cei care vor muta cărţile şi că a fost luată decizia  de a nu separa secțiunea pentru copii de cea pentru adulți, pentru că ” zgomotul pe care copiii îl vor face aici este un zgomot pozitiv, vom asculta viitorul”, explică acelaşi promotor. Cam aşa stau lucrurile în această țară cu nici 5,5 milioane de locuitori, cea mai fericită din lume potrivit clasamentului 2018 al ONU, şi 68 de milioane de cărți  împrumutate în fiecare an din bibliotecile publice.
Aflând despre Oodi, am încercat un sentiment de tristeţe şi ruşine, prima imagine care mi-a venit în minte fiind aceea a uriaşei clădiri de pe Splaiul Dâmboviţei,  care ar fi trebuit să adăpostească Biblioteca Naţională a României dar care a fost abandonată cu aproape 30 de ani în urmă. Mi-am amintit apoi că există cel puţin o reşedinţă de judeţ fără o librărie, că o treime din şcolile de la noi au grupuri sanitare fără apă curentă, că elevii învaţă după manuale unice, hidoşenii  pline de aberaţii, ca rezultat al prestaţiei unui ministru semidoct… Au curs apoi torente de asemenea triste “amintiri” dar, oricât am scormonit prin memorie, nu mi-a venit în minte imaginea vreunui politician roman care să fi promis în Campania electorală că va construi o bibliotecă, ori că va încerca măcar să termine un proiect bun, chiar  dacă a fost conceput  şi realizat mai mult de jumătate într-o vreme pe care mulţi s-au grăbit să o definească a întunericului…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *