Reactoarele modulare mici (SMR) care urmează să fie amplasate la Doicești, în județul Dâmbovița, pe structura fostei termocentrale, reprezintă un proiect „plauzibil și realist”, care va fi folosit ca „rampă de lansare pentru a se extinde în alte țări europene” – a declarat, la DC News, ambasadorul Republicii Coreea în România, Exceleța Sa Rim Kap-soo.
„Toate țările din lume au fost de acord să ajungă la emisii zero până în 2030. Pentru a reduce emisiile de carbon, pentru a atinge ținta până în 2030, trebuie să avem energii curate, inclusiv nucleare, SRM, regenerabile”, a explicat ambasadorul Republicii Coreea, la DC News, necesitatea investiției.
Reamintim că, în luna aprilie, președintele României, reprezentanții Nuclearelectrica și cei ai companiei americane partenere (NuScale Power) în proiectul SMR de la Doicești au efectuat o vizită la sediul Doosan Enerbility din Changwon – Coreea de Sud, unul dintre cei mai mari producători de reactoare nucleare din lume. A fost semnat atunci un memorandum de cooperare trilaterală – România, Statele Unite ale Americii și Coreea de Sud, în vederea realizării proiectului de la Doicești.
„Cred că este un proiect destul de plauzibil și realist. Sper cu adevărat să îl putem realiza în cadrul cooperării trilaterale”, a mai spus ambasadorul Republicii Coreea la București, în timpul interviului acordat lui Bogdan Chirieac la DC News.