În ultimele luni a existat o bună mobilizare în materie de comunicare și au fost taxate destul de prompt toate erorile și gafele comise la nivel de executiv, fără a fi însă suficient: PSD tot întârzie să facă tranziția spre mutări decisive pe tabla de șah politică, preferând un soi de blat care nu face decât să bulverseze electoratul. Cu toată opoziția afirmată, PSD a cântat totuși în strună liberalilor și, având majoritate în Parlament, a aprobat, sub o formă sau alta, cam tot ce i s-a cerut. Și cum se apropie alegerile iar liderii social democrați au înțeles că nu stau pe roze, au (re)dezgropat sabia războiului, pe care o agită și mai vârtos și s-au jurat zilele trecute că vor depune moțiune de cenzură. Nu este prima dată când amenință, motiv pentru care nici opinia publică nu arată interesul cuvenit, plus că are o mie și una de alte probleme.
Astfel, scena politică s-a încins mai ceva decât asfaltul la temperaturi caniculare, dar nu pentru că liberalii nu majorează pensile cu 40% și nici pentru că nu dublează alocațiile. Motivul este cu totul altul și toată zavera a fost stârnită de discursul președintelui Iohannis, care a pus acutizarea crizei medicale pe seama tărăgănării și refuzului PSD de a vota unele acte normative. Adică supărarea cea mai mare n-a fost generată de decizia guvernului de nu a da banii promiși pensionarilor ci de încercarea lui Iohannis de a-i pe social-democrați drept țapi ispășitori pentru violenta răbufnire a pandemiei de COVID-19.
Și așa cum stă bine unui președinte de partid, fie el interimar, Marcel Ciolacu a anunțat moțiunea de cenzură, la finalul Comitetului Executiv Național al PSD, prefațând hotărârea privind demiterea Guvernului Orban cu o motivație memorabilă:”Un haos mai mare decât este acum nu poate fi creat nici măcar de către PSD sau opoziție”, a declarat liderul PSD, după care a spus că acesta este motivul pentru care social-democrații vor depune o moțiune de cenzură la jumătatea lunii august.
Ciolacu a mai reclamat obsesia președintelui de a găsi vinovați în altă parte decât în datele statistice privind pandemia și economia și a anunțat că la baza moțiunii va sta Cartea neagră a guvernării PNL, finalul declarației belicoase fiind de pus în ramă, la secțiunea “din bula gândirii”: Dacă nu am avea voturi din alte partide, moțiunea nu ar trece, pentru că PSD nu are majoritate în Parlament, așa cum susține Iohannis. Fac apel la toată opoziția să voteze.
Acuma nu stăm să facem calcule, sunt destui la PSD care să le socotească și răs-socotească. Este totuși greu de înțeles de ce a așteptat Ciolacu până în luna august, când Pro România a cerut insistent moțiune de cenzură înainte de finalul sesiunii parlamentare ordinare? Ca să nu mai vorbim de poziția udemeriștilor, veșnic cu fundul în două luntre, așteptând să vadă în ce parte se înclină balanțe, pentru ca apoi să se repează să prindă și ei un os de ros. Singura explicație rămâne aceea că liderii PSD vor să vină la guvernare pentru că numai așa pot spera la un rezultat cât mai bun la alegerile din acest an, avantajele fiind evidente din punct de vedere electoral și având la îndemână aproape toate pârghiile de putere.
AMENINȚĂRI ȘI HILARITATE
326