S-a cam terminat cu vacanţă – mai puţin în cazul parlamentarilor, şi am intrat într-un an extrem de complicat din punct de vedere politic, cu două rânduri de alegeri. În ordine cronologică avem, la sfârşitul lunii mai, alegerile europarlamentare care deschid practic un nou ciclu electoral. Miza nu este comparabilă cu aceea a alegerilor interne dar scrutinul este privit de toţi competitorii ca un test foarte util, un barometru electoral, dar şi un mijloc prin care şi-ar putea asigura un ascendent moral în raport cu opozanţii. Mult mai dură va fi lupta pentru Preşedinţie, de al cărei rezultat va depinde , în mare măsură, raportul de forţe după 2020. Şi cum sărbătorile s-au dus şi toată lumea politică revine “pe baricade”, am avut parte de rezultatele unui prim sondaj electoral, care nu mai seamănă deloc cu ce am avut până în toamna trecută.
Pe scurt, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, sociologii de la IMAS ne spun că cei mai mulți dintre respondenţi ar opta pentru PNL (17,1%), urmat, la mică diferență, de PSD (16,4%) și USR (7,5%). O primă şi uriaşă surpriză ar fi căderea PSD pe poziţia a doua, după ce ar fi pierdut peste 20 de procente într-o jumătate de an. Sunt mai multe formaţiuni care oscilează în jurul pragului minim dar cu şanse ridicate de a depăşi 5% şi nu mai puţin surprinde scorul mic al liberalilor, pe fondul creşterii numărului alegătorilor nehotărâţi.
În ce priveşte alegerile prezidenţiale, lucrurile par ceva mai simple: Klaus Iohannis este favorit în cursa pentru Cotroceni, fiind creditat cu 34,9% din intențiile de vot ale românilor, urmat la mare distanţă de Călin Popescu Tăriceanu (ALDE), cu 12,9%, și, mare surpriză, de Victor Ponta (PRO România), cu 12,7%. Liviu Dragnea(PSD) este creditat cu 5,3%, în timp ce, dintre posibili candidaţi PSD, Gabriela Firea se detaşează net, cu 42%. La cum decurg ostilităţile, în special între cele două palate, este clar că politicienii vor intra din vacanţă direct în campania electorală, care se anunţă deja extrem de contondentă.