În ultimii ani preponderent, România a căpătat din păcate un trist renume, acela de a fi țara europeană cu cei mai mulți analfabeți funcțional care ies de pe băncile școlilor. Sunt vehiculate procentaje de 50% și chiar mai ridicate în dreptul celor care nu pricep prea bine ceea ce citesc și nu sunt în stare de o analiză minimală pe text!
Mai puțin se vorbește însă de creșterea alarmantă a analfabetismului, datorată ratei uriașe a abandonului școlar. Problema este atât de gravă, s-a întins atât de mult, încât a fost ridicată până și în fața Autorității Electorale Permanente și a Biroului Electoral Central.
După dezbateri, membrii Biroului Electoral Central au decis că invocarea neştiinţei de carte, a necunoaşterii legii sau a necunoaşterii limbii române nu constituie motiv temeinic care împiedică alegătorul să voteze singur.
Potrivit legii, ”alegătorul care se prezintă la secţia de votare şi, din motive temeinice, constatate de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, nu poate să voteze singur, are dreptul să cheme în cabina de votare, în scopul de a-l ajuta, un însoţitor ales de el”. Acesta nu poate fi din rândul persoanelor acreditate/observatorilor, al membrilor biroului electoral al secţiei de votare sau al candidaţilor.
Problema este că în această categorie nu intră persoanele analfabete, extrem de numeroase în ultimii ani.
„Motivul temeinic trebuie să poată fi constatat cu uşurinţă de către preşedintele biroului electoral al secţiei de votare cu propriile simţuri sau din analiza unor înscrisuri doveditoare pe care le prezintă alegătorul, fără a fi necesare verificări suplimentare. Invocarea neştiinţei de carte, a analfabetismului, a necunoaşterii legii sau a necunoaşterii limbii române nu constituie motiv temeinic care împiedică alegătorul să voteze singur”, mai prevede documentul adoptat de BEC.
Cum persoanele neștiutoare de carte se numără printre cele mai „influențabile”, ca să spunem așa, este clar că au o problemă și anumiți candidați!
O altă decizie anunțată de președintele AEP , Tony Greblă, este că secțiile de votare se vor închide la ora 22.00, față de ora 21.00, cum a fost la precedentele alegeri.
„Votarea începe la 7 dimineața și se termină la ora 22:00. Totuși, acolo unde, în mod excepțional, președintele secției de votare decide, pentru că observă că sunt cetățeni care încă nu au apucat să voteze, dar ei se află în interiorul secției de votare sau în preajma, în imediata apropriere a secției de votare și stau la rând pentru a-și exercita dreptul la vot, președintele secției de votare poate să decidă prelungirea votării până la 23:59, când sistemul electronic de înregistrare la vot va fi închis automat.”