La Aninoasa, orice discuție cu primarul Vlăduț Niculae, privind obiectivele de interes public în curs de execuție ori proiectele care parcurg etapele firești în vederea implementării, este de anduranță. Pentru că edilul are multe de spus pe această temă, Aninoasa fiind una dintre comunele cu cea mai mare rată de dezvoltare și printre puținele în care populația a crescut substanțial în ultimii ani. S-a construit și se construiește mult în această frumoasă localitate , de aici și probleme în plus și deloc ușor de rezolvat, privind extinderi de drumuri, rețele de apă, canal și gaze naturale. Plus problemele curente care nu sunt deloc puține. Și totul trebuie cuprins într-o strategie unitară, astfel ca locuitorii diferitelor zone să nu se simtă cumva marginalizați.
Metodic, primarul Vlăduț Niculae începe prin a spune că „2024 a fost un an care, din punct de vedere administrativ, la Aninoasa a decurs foarte bine, poate chiar mai bine decât se așteptau mulți, deși a fost aproape integral un an electoral, cu perioade care ne-au împiedicat să facem progrese rapide.
În ce privește cele două mari proiecte pe care le avem prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, sunt finalizate în proporție de peste 90% fiecare. Vorbim despre proiectul de drumuri de interes local și un proiect de reabilitare și extindere a rețelei de canalizare. Imediat ce vremea va redeveni favorabilă, lucrările vor fi reluate, le vom finaliza și recepționa în cel mai scurt timp posibil.”
Administrația publică locală are proiecte depuse și se poate vorbi despre începerea execuției în perioada imediat următoare:
„Nominalizez aici amenajarea unui loc de joacă și a unui spațiu de recreere în satul Săteni, proiect promovat prin Programul Județean de Dezvoltare Locală. Este un obiectiv cu o valoare foarte mare, care presupune construirea unui teren multisport, un loc de joacă, un spațiu dotat pentru fitness în aer liber, ceva inovativ – o pistă pentru popice, cu pergolă acoperită. În satul Săteni avem o tradiție, cu foarte multe familii ai căror membri au făcut parte din cluburi naționale și județene de popice, cu rezultate foarte bune la nivel național și vrem să valorificăm această particularitate locală. Va fi și o pistă de alergare, care va putea fi folosită și pentru biciclete sau role.
Un alt proiect care a parcurs toate etapele și urmează să fie emisă autorizația de construire este „Construire de sisteme de scurgere a apelor pluviale în satul Săteni, pe străzile Popa Marin, Căminului, Morii și Cerchez și în satul Aninoasa, străzile Fântâna Păcii și construirea unui zid de sprijin pe Strada Matei Basarab”. Aceeași finanțare, respectiv Programul Județean de Dezvoltare Locală și tot în asociere cu Consiliul Județean avem predat proiectul tehnic care vizează modernizarea unui număr important de străzi prin asfaltare, construire sisteme de scurgere ape pluviale și acces la proprietăți. Aici avem străzile Perilor, Dibicioaia din satul Aninoasa, respectiv străzile Mărăcini , Ion Mihai, Liniștii, Pogoane din satul Săteni și strada Salcâmilor, Florilor din satul Viforâta.
Investițiile în Educație- cele mai sigure investiții în viitorul Aninoasei!
Pentru a beneficia de toate oportunitățile de finanțare, prin Programul Operațional Regional a fost depusă și aprobată cererea de finanțare pentru proiectul „Reabilitare, extindere și dotare grădinița Săteni, comuna Aninoasa, județul Dâmbovița”. Acolo numărul de copii este destul de mic în momentul de față, condițiile nu sunt tocmai bune dar se va construi o grădiniță modernă. Intenția primarului este de a implementa și program prelungit, pentru ca părinții să-și poată lăsa copiii până după-amiaza. Copiii vor putea servi masa iar capacitatea grădiniței va fi de 70 de locuri. Poate pe viitor, având această grădiniță, se va reuși inclusiv redeschiderea Școlii Săteni.
În ce privește Școala Aninoasa, prin proiectul în colaborare cu Consiliul Județean, finanțat prin PNRR, a fost dotată cu tot ceea ce înseamnă aparatură electronică. Urmează să fie primit mobilierul și materialele didactice.
„Vom depune, la Sfârșitul lunii martie, tot prin POR, un proiect care va viza digitalizarea serviciilor publice pe care le asigurăm cetățenilor și mediului local de afaceri. Este un proiect finanțat prin POR 2021-2027. Încercăm cele mai bune soluții, astfel încât să identificăm problemele dar și modalitatea prin care ceea ce von achiziționa să vină direct în folosul cetățeanului. Digitalizare nu înseamnă doar să cumpărăm calculatoare…
Așteptăm, tot printr-un proiect finanțat prin PNRR, să ne fie repartizat un microbuz electric pentru transportul elevilor și în perioada următoare vom emite ordin de începere a lucrărilor pentru amenajarea a 32 de stații de încărcare mașini electrice, proiect finanțat prin AFM. Vor fi 20 de locații în total.
Am emis autorizația de construire – amenajare a unui parc în zona centrală a satului Aninoasa, chiar în apropierea primăriei. Se deschide o nouă axă de finanțare prin POR și încercăm să ne integrăm aici. Valoarea este de aproape trei milioane de lei, nu putem susține investiția de la bugetul local.
În curtea Școlii Viforâta va fi amenajat un teren de sport nou, și încă unul în zona Valea Sasului”- a completat primarul Vlăduț Niculae.
Și mai trebuie spus că tot acest program de investiții se materializează în condițiile în care cheltuielile cu caracter social au fost ridicate! S-au plătit în medie lunară 106 de indemnizații persoanelor cu dizabilități și au fost angajați 18 însoțitori ai persoanelor cu handicap grav, ceea ce a însemnat un efort bugetar cumulat de peste 3,4 milioane de lei. Au fost asigurate anul trecut 111 burse școlare, din care 98 de burse sociale și 13 pentru rezultate deosebite, bugetul pus la dispoziție capitolului Educație fiind în valoare de 1.342.000 lei;