sâmbătă , 20 iulie 2019
Home / ECONOMIC / ANTICIPAŢII PESIMISTE: ANALIŞTII VORBESC DESPRE O ÎNRĂUTĂŢIRE A CONDIŢIILOR DE AFACERI

ANTICIPAŢII PESIMISTE: ANALIŞTII VORBESC DESPRE O ÎNRĂUTĂŢIRE A CONDIŢIILOR DE AFACERI

       După ceva mai mult de nouă luni, de când Viorica Dăncilă a fost numită prim–ministru, cam jumătate din analiștii CFA România se așteaptă la o înrăutățire a condițiilor de afaceri în următoarele 12 luni, în timp ce cealată jumătate estimează că acestea vor rămâne la fel. Potrivit sondajului  periodic, în opinia a trei sferturi dintre cei mai titrați analiști ROBOR la trei luni  va crește și doar 2% se așteaptă la o scădere a acestuia în următorul an. Extrem de relevant, aproape 80% văd leul depreciat în fața de euro în acelaşi orizont de timp, iar 46% se așteaptă la creșterea inflației.

      Pentru  cursul de schimb euro/leu, valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,6999, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,7358. Previziunile nu sunt încurajatoare nici în ce priveşte rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni (septembrie 2019/septembrie 2018) , fiind avansată o valoare medie de 4,49%.

        Sunt de remarcat şi anticipațiile de majorare a ratelor de dobândă (față de valorile actuale) la leu, atât pentru scadențele pe termen scurt (3 luni), cât și pentru cele pe termen mediu (5 ani), peste 70% dintre participanții la sondaj fiind de acord această evoluție. Astfel rata medie a ROBOR cu scadență de 3 luni anticipată peste 12 luni este 3,67%, iar randamentul obligațiunilor suverane denominate în lei cu scadență de 5 ani este de 4,65%. Ca  o consecinţă direct, se vor scumpi creditele iar  pentru scadențele pe termen scurt sunt anticipate în continuare dobânzi real negative.

       Un lucru e sigur: mai bine nu va fi prea curând şi apropierea iernii aduce noi şi neplăcute surprize, de la majorarea accizelor şi până la scumpirea combustibililor, cu întregul lanţ de efecte negative  pe care îl antrenează.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *