Primăria Pietrari, județul Dâmbovița, îi informează pe locuitorii comunei că pot obține, prin Administrația Fondului de Mediu suma de 10.000 de lei pentru a-și înlocui sobele cu alte aparate de încălzire pe bază de combustibili solizi, mai eficiente din punct de vedere energetic.
Pentru detalii poate fi contactat Adrian Budui – consilier achiziții publice la Primăria Pietrari. Telefon: 0730.401.127.
Informații pe larg:
Deschiderea sesiunii de înscriere în cadrul Programului privind acordarea de sprijin în vederea achiziţionării de aparate pentru încălzirea locuinţelor, pentru localităţile din zona montană pentru solicitanții unități administrativ-teritoriale, are loc luni, 31 martie 2025, la ora 10:00.
Fiecare primărie de comună va putea accesa, prin programul Rabla pentru Sobe, până la 560.000 de lei, bani ce vor ajunge la oamenii care locuiesc în cele aproximativ 900 localități din zonele de munte din țară. Este estimată finanțarea a aproximativ 50.000 de sobe cu maximum 10.000 de lei. Programul promovat de AFM are beneficii atât asupra mediului, având în vedere că sobele moderne consumă mai puțin lemn și asigură o ardere mai eficientă, cât și pentru gospodăriile care vor avea un confort termic mult mai bun.
Unitățile administrativ-teritoriale pot depune cererile de înscriere și documentația aferentă prin intermediul aplicației informatice, puse la dispoziție de AFM, până la data de 11 aprilie 2025, ora 23:59.
Beneficiarii vor putea primi până la 10.000 de lei de la AFM pentru înlocuirea sobelor vechi cu unele eficiente, dacă au domiciliul într-o localitate montană.
Finanțarea de 10.000 de lei trebuie să reprezinte cel mult 70% din total, iar restul este contribuția proprie a beneficiarului.
Sunt eligibile următoarele: aparatele pentru încălzirea locuințelor, alimentate cu combustibil solid sub forma lemnelor pentru foc, a peleților și a brichetelor, respectiv sobe, termosobe, șeminee, termoșeminee; coșul de fum ceramic sau metalic cu perete dublu, însoțit de certificat de garanție și declarație de performanță; serviciile de instalare și montaj pentru aparatul de încălzire și coșul de fum.
Finanțarea programului se realizează din veniturile rezultate din vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră încasate la Fondul pentru mediu, iar bugetul total pentru acest an este 500 de milioane de lei.