luni , 6 iulie 2020
STIRI PE SCURT
Dâmbovița: Trei decese și 15 cazuri noi confirmate în ultimele 24 de oreProba scrisă a examenului de titularizare a fost reprogramată pe 29 iulieDâmbovița:171 de locuri de muncă disponibilePrimarul de la Pucioasa vrea să dea în judecată Ministerul SănătățiiOana Vlăducă, Pro România: Victor Ponta are anvergura profesională incontestabilă pentru a fi primarul CapitaleiDâmbovița: 39 de amenzi pentru nerespectarea Legii privind prevenirea și combaterea efectelor pandemieiCoronavirus 6 iulie: 250 de cazuri noi și 18 decese în ultimele 24 de ore, 227 pacienți în stare gravă, la ATIPNL acuză social-democrații că sunt “desprinși de problemele dâmbovițenilor”Cosmin Bozieru,vicepreședinte Pro România Dâmbovița, cere să înceteze “cultul personalității în primărie”Acțiuni de informare și prevenire desfășurate de jandarmii montaniPSD Dâmbovița cere liberalilor să lămurească aspectele privind scandalul “UNIFARM”Dâmbovița: După contestații, rata de promovare la BAC a urcat la 60,75%Coronavirus 5 iulie: 391 de cazuri noi, 1750 de decese de la începutul pandemieiAccident rutier cu o victimă încarcerată pe șoseaua de centură al mun.TârgovișteCOVID-19 a mai făcut o victimă în DâmbovițaAcțiuni în forță pentru prevenirea și limitarea infectării cu virusul Covid-19Crucea Roșie, de 144 de ani în slujba umanitățiiDe la țara lui Liviu Dragnea la țara bădălăilorDâmbovița: Explozie a numărului de infectări cu COVID-19! Șefi de prin instituții publice umblă creanga în loc sIncendiu de proporții la o hală dezafectată din incinta fostei termocentrale Doicești
Home / INFO NAȚIONAL / Apel către inspectorimea de tot felul: ieşiţi din vizuine şi faceţi-vă meseria!

Apel către inspectorimea de tot felul: ieşiţi din vizuine şi faceţi-vă meseria!

Anunţul preşedintelui Iohannis, privind prelungirea cu o lună a stării de urgenţă, a avut şi un mesaj uşor de decriptat pentru românii care intenţionează să vină acasă de Paşte. Ceva de genul “mai bine rămâneţi acolo decât să petreceţi Paştele în carantină!” Dacă va fi receptat cum trebuie, rămâne de văzut, mai ales că există şi o portiţă, prin care, în baza unei simple declaraţii, se poate intra în carantină la domiciliu. Acelaşi anunţ a fost interpretat, pe limba lor, de speculanţii care fac averi din vânzarea materialelor şi echipamentelor de protecţie. Parcă au înnebunit cu toţii iar nesimţul unora a depăşit orice închipuire.

A doua zi după ce s-a vorbit de prelungirea stării de urgenţă, cel puţin până pe 16 mai, preţurile la gelurile şi substanţele dezinfectante pentru mâini  au crescut iarăşi  cu 20-25%. La fel în cazul dezinfectanţilor de uz general şi al materialelor de protecţie: măşti medicale, mănuşi , viziere de protecţie şi aşa mai departe. Nu se găsesc în farmacii dar abundă în schimb ofertele pe Internet, din nefericire, majoritatea nu numai piperate ca preţ cât dubioase , cu mari semne de întrebare privind eficienţa protecţiei anti -virus.

Ca dovadă că nu batem câmpii, au fost suficiente câteva minute pentru a realiza cât de cât dimensiunea speculei cu asemenea mărfuri, la care nu se uita nimeni până acum o lună, dar mai ales pentru a avea reconfirmarea că mulţi comercianţi s-au transformat, chiar cu girul unor branduri cunoscute şi clemenţa de neînţeles a autorităţilor, în şarlatani ordinari.

Am început, fireşte, cu site-urile serioase, de unde cumpărăm de ani de zile. Ce să vezi? Abundă în oferte de genul:”masti faciale, de uz general, confectionate din bumbac, set 6 bucati. Se pot reutiliza dupa spalare si calcare. Se recomanda inlocuirea mastii la fiecare 2-3 ore sau atunci cand se constata umezirea excesiva.” Mai departe, cu litere abia lizibile:”Aceste masti nu inlocuiesc masurile de protectie si igiena recomandate de specialisti.  Acestea nu sunt masti chirurgicale conform standardelor medicale si nu sunt clasificate ca dispozitive medicale.” Concluzia? Şase bucăţi de cârpă vândute cu 38 de lei, plus 20 lei curieratul !

Mai departe, set 50 de măşti la exorbitanta sumă de 892 lei, atenţie, cu rol de izolare a căilor respiratorii ale purtătorilor fată de agentii atmosferici care ar putea provoca alergii, cum ar fi praf, polen sau fată de saliva persoanelor din jur; pe aceste produse nu se aplică marcajul CE. Adică vorbim pur şi simplu de acele măşti folosite de regulă de zugravii care şmirgheluiesc pereţii!!!! Mai departe: Set zece măsti refolosibile “garantate 30 de zile”, adică alte zece cârpe frumos trase la maşina de cusut, la 112 lei , la care se adaugă transportul. La specificatii(câţi le mai citesc ?) scrie clar “Se utilizeaza in mod exclusiv in situatii in care viata nu este pusa in pericol din cauza nivelului de poluare respectiv utilizarea sa este conforma cu reglementarile in materie de sanatate si securitate in vigoare.Acest produs NU inlocuieste o masca medicala cu filtre special integrate.”

Şi exemplele ar putea continua la nesfârşit. Speculanţii procedează în mod similar cu celelalte produse: mănuşi, ochelari de protecţie, scuturi faciale şi tot ce mai pot vinde, speculând la maxim teama populaţiei, pe de altă parte prevederi ale ordonanţelor militare, care obligă autorităţile locale la anumite măsuri cu caracter preventiv, î special la dezinfecţii şi igienizări.Iar preţurile de speculă se răsfrâng devastator asupra bugetelot publice şi personale şi aşa sărăcite, crescând costurile crizei.

Ce este de făcut? Este imperios necesară plafonarea preţurilor la aceste produse, mai ales că obligativitatea utilizării lor va continua  cel puţin câteva luni. Trebuie reglementări clare împotriva speculei de orice fel iar inspectorii din toate categoriile, cu atribuţii de control şi impunere a respectării legalităţii, să iasă să îşi facă treaba. Să nu se mai prevaleze de “măsurile de prevenire”, să nu se mai pitească de coronavirus în spatele birourilor, pe lefuri uriaşe comparativ cu salariile din economia reală. Pentru că este de acceptat limitarea contactului cu publicul dar nu şi tolerarea borfaşilor şi speculanţilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *