miercuri , 22 mai 2019
Home / EDITORIAL / ARC PESTE TIMP: DE LA ACADAMICIANCA DE RENUME MONDIAL LA ANTON ANTON, MINISTRU’… BETON

ARC PESTE TIMP: DE LA ACADAMICIANCA DE RENUME MONDIAL LA ANTON ANTON, MINISTRU’… BETON

Dacă ar fi să îl credem pe cuvânt pe traseistul politic Anton Anton, actualmente unul dintre cei mai infatuaţi membri ai guvernului,  Ministerul Energiei are în plan să dezvolte ”un proiect de acumulare de energie electrică în depozitele de gaze, idee care nu a mai fost introdusă până acum în lume”. O adevărată revoluţie în materie, care, prin implicaţii, ar face să pălească invenţii care au schimbat soarta omenirii.
Numai că nu s-a născut încă geniul carpatin, vorbind aici de secolul XXI, ca să fim bine înţeleşi,  care să urce pe aceeaşi treaptă cu Nikola Tesla ori Thomas  Edison. Nici pe departe  de aşa ceva. Avem confuzia generată de exprimarea jalnică, bolovănoasă, a unui ministru cu pretenţii de om de ştiinţă, cum am mai avut şi prin guvernele trecute şi chiar mai sus de atât.  “Vrem să accesăm un program european prin care să introducem în România o idee care n-a mai fost introdusă în lumea asta – sau poate c-o fi fost făcută dar nu ştiu eu – şi anume să acumulăm energie electrică în depozite de gaze. Adică, centrala de la Craiova o retehnologizăm, alături de centrala aia la 3 kilometri există un depozit, la Gherceşti, iar în depozitul respectiv  introducem gaze atunci când avem exces de energie electrică de la eoliene, pentru că noi în România nu avem niciun fel de sistem de acumulare a energiei electrice. În Europa sunt 345 de sisteme de acumulare hidro, şi noi n-avem niciunul în România.”- a afirmat ministrul Energiei, bulversând practic comunitatea energeticienilor  plus pe mai toţi membri  comisiei de specialitate, prezenţi la discuţiile pe buget.
Un talmeş- balmeş în care (dublu) Anton , până în iunie  president al întrunirilor omologilor din Uniunea Europeană, adună mere cu pere, convins că rezultatul va fi magiun de prune… Confundă stocurile de gaze cu energia potenţială din acumulările hidro şi e suficient de inept cât să se creadă geniu. Pentru că, în traducere liberă, ideea, deloc nouă în lume, este reconversia pe gaze naturale a unei centrale termoelectrice care funcţionează în prezent cu cărbune. Centrală care să funcţioneze gradual, în funcţie de necesarul de consum, cu gaze stocate într-un depotit din apropiere,  stocul fiind refăcut atunci când există excedent de producţie de energie din surse regenerabile (turbine eoliene).Cam complicat pentru domnul ministru Anton, profesorul de fluide care habar n-are să se exprime fluent. Un mediocru care s-a făcut de basculă şi când a propus taxarea diferenţiată a companiilor energetice , în funcţie de costurile de producţie ori când a susţinut, senin,  că România cumpără mai puţină energie decât consumă (în paranteză fie spus, la ce minte sau interese au unii decindenţi, n-ar fi fost de mirare să cumpere în exces).
Nenorocirea este că domenii esenţiale pentru dezvoltarea economică a ţării au ajuns pe mâna unor indivizi nu numai nepregătiţi ci şi inconştienţi, care fac infinit mai mult rău decât academicianca doctor inginer  de renume mondial, împuşcată ca un câine chiar la Târgovişte, acum 30 de ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *