Senatorul Titus Corlățean, prim-vice-președinte PSD Dâmbovița și președinte al Comisiei de politică externă, a nominalizat, pe lângă aderarea României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) și la Spațiul Schengen, un al treilea obiectiv de țară, anume obținerea independenței energetice. Într-un interviu la „Ediție specială” by Db24News, fostul ministru de externe a declarat:
„Nu ați auzit public spunându-se asta dar eu aș numi tot un proiect de țară, al treilea și foarte important, obținerea independenței energetice a României. Securitatea energetică este parte a securității naționale și înseamnă dobândirea unui rol de exportator de energie în regiune, ceea ce politic te plasează într-un rol de decident. (…) Unul dintre subiectele pe care le-am discutat împreună cu colegii din Parlament, cu care am făcut deplasarea la Washington, a fost legat de investițiile americane în domeniul energiei în România și una dintre întâlnirile pe care le-am avut a fost cu prim-vice-președintele executiv al Companiei New Scale, compania americană care va construi centrala modulară de la Doicești. Mi-a plăcut să văd foarte multă determinare, spunându-i în același timp că noi ne facem treaba în România și acel parc fotovoltaic de la Șotânga generează energie electrică ce poate furniza o parte din energia electrică necesară viitoarei centrale nucleare. A fost o discuție și cu funcționari înalți din Departamentul Energiei , care au confirmat dorința de a merge până la capăt în proiectul acesta.”
Senatorul Titus Corlățean a mai apreciat că, în România, lucrurile s-au așezat pe o traiectorie bună din acest punct de vedere, că există resurse și într-un orizont de timp rezonabil, de 5-7 ani, România va fi în măsură să exporte energie , ceea ce îi va conferi un statut privilegiat inclusiv din punct de vedere politic:
„Suntem în sfârșit într-o direcție bună! În câțiva ani, inclusiv cu ce înseamnă platoul continental al Mării Negre, cu ce scoatem de acolo , pe zona continentală unde s-au identificat resurse importante de hidrocarburi, de petrol și de gaze naturale, cu dezvoltarea segmentului nuclear, în 5-7 ani România va fi nu doar independentă 100%, ci va putea să exporte, să ajute inclusiv Republica Moldova și Ucraina. Nu va mai vi dependentă de gazele și petrolul rusești, să nu mai fi dependent de cineva care a folosit energia ca mijloc politic și de șantaj împotriva statelor cu orientare occidentală.”