A început frumos, cu acorduri și parfumuri aparte, a 56-a ediție a celui mai longeviv eveniment cultural de gen- Festival Național de Creație și Interpretare a Romanței „Crizantema de Aur”. Cum se întâmplă neîncetat din 1968 încoace, Târgoviștea se reafirmă ca Cetate a Romanței, aici fiind vorba în egală măsură de meritul organizatorilor și valoarea artistică ridicată a participanților.
Din prima categorie nominalizăm Primăria și Consiliul Local Municipal Târgoviște, Teatrul Tony Bulandra Târgoviște, Consiliul Județean Dâmbovița, Centrul Județean de Cultură Dâmbovița. De asemenea colaborarea cu Ministerul Culturii, Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, Uniunea Muzicienilor din Moldova, Asociația Culturală ,,Cetatea Romanței’’ Târgoviște dau un plus de valoare festivalului târgoviștean.
Preocupați ca Festivalul Crizantema de Aur să nu-și piardă din strălucire sunt Alina Mavrodin Vasiliu, directorul artistic al Festivalului Crizantema de Aur și Teodor Vasiliu, președintele Asociației Culturale Cetatea Romanței Târgoviște.
Pe acordurile Orchestrei ,,Dor românesc’’, dirijată de Ștefan Cigu, îndrăgiții actori Miruna Ionescu și Silviu Biriș, au deschis prima parte a Festivalului Crizantema de Aur cu invitația adresată primarului municipiului Târgoviște, Daniel Cristian Stan de a veni pe scenă și a adresa câteva cuvinte.
,,Iată-ne pe scena celui mai longeviv festival muzical, „Crizantema de Aur”. Aș vrea să vă gândiți la un lucru, sunt puține evenimente culturale care să realizeze o conexiune atât de puternică între eveniment și locul în care se organizează. Când spui Crizantema de Aur, spui Târgoviște. De asemenea, pare să se realizeze o conexiune la fel de puternică cu genul muzical, când spui Crizantema de Aur, spui romanță. Vreau să le mulțumesc tuturor celor care s-au implicat în organizarea acestui festival, iată ediția cu numărul 56 reprezintă o carte de vizită deosebită pentru municipiul Târgoviște, pentru județul Dâmbovița, iar Crizantema de Aur este o adevărată emblemă culturală a Târgoviștei și a județului Dâmbovița. Vreau să mulțumesc Teatrului Municipal, suntem într-o sală a Teatrului Municipal, în Sala Cinematografului Independența De asemenea, vreau să mulțumesc Consiliului Județean și sunt onorat că atât Primăria Târgoviște, cât și Consiliul Județean Dâmbovița contribuie la acest eveniment. Vreau să mulțumesc de asemenea, directorului artistic al festivalului, Alina Mavrodin Vasiliu, pentru implicare și care continuă un eveniment care reprezintă o emblemă culturală a municipiului Târgoviște”, a transmis primarul Târgoviștei, Daniel Cristian Stan.
„Județul Dâmbovița are, în istoria sa, simboluri excepţionale ale patrimoniului românesc, material şi imaterial. Unul dintre acestea reprezintă o,,bijuterie a coroanei”, aşa cum inspirat este numit de specialişti Festivalul Naţional de Romanțe,,Crizantema de Aur”. Anul trecut, la redeschiderea Curţii Domneşti, regretatul academician Răzvan Theodorescu şi-a încheiat discursul cu un mesaj emoționant:,,Pentru mine, Târgovişte rămâne Târgoviştea Romanței, Târgoviştea istoriei, Târgoviştea unor intelectuali de primă mână”. Tot anul trecut, cu ocazia primei ediții a Zilelor Județului Dâmbovița, celebrată de noi şi la Muzeul Casa Romanței ” din Târgovişte, un alt mesaj a impresionat profund audiența, find rostit de marele om de cultură, muzeolog, prof.univ.dr. loan Opriş, fost secretar de stat în Ministerul Culturii: Infiintarea Muzeului Casa Romanței este un gest fondator şi patriotic. Romanța este identitară. Ce avem în acest muzeu se cuvine să intre în tezaurul României. Să salvgardăm acest tezaur şi să-igarantăm o dezvoltare.
Aşadar, este misiunea noastră de a oferi generațiilor viitoare astfel de repere ale identității noastre culturale. Festivalul National de Romanțe,,Crizantema de Aur” va scrie şi anul acesta noi file de istorie, la cea de-a 56-a ediție, pe scena cea mai elegantă a romanței româneşti din ţara noastră.
Personalităţilor care ne vor onora cu prezenţa şi cu implicarea în organizarea evenimentului le mulțumim. Le urăm mult succes concurenţilor şi invitaților veniți la Târgovişte din toate zonele istorice ale României, din Republica Moldova şi din Diaspora, cu convingerea că şi ediția din acest an va aduce multă bucurie românilor de pretutindeni, prezenți în sala de spectacol sau în fața micilor ecrane”, a fost mesajul președintele CJD, Corneliu Ștefan.
Prima seară a debutat cu concursul de interpretare, în care fiecare concurent a interpretat câte două piese. Juriul Concursului de Interpretare este format din Daniela Vlădescu, președintele juriului, Elise Stan, Ileana Vieru, Violeta Ianculescu, Alexandru Pugna, Paul Surugiu, Petre Neamțu, Silvia Goncear, Claudia Codreanu, Alina Mavrodin Vasiliu. În prima parte a festivalului au avut loc și două momente speciale, microrecitalurile susținut de ,,seniorii romanței ’’, respectiv de Domnica Sorescu Voicu (Trofeu 1980) și Domnica Dologa ( Trofeu 1998).
La pauză, evenimentele conexe festivalului au avut loc în foaierul Cinematografului Independența într-un spațios generos și frumos amenajat de către organizatori. În acest ambient deosebit de plăcut și prietenos Carolina Jitaru din Ucraina și-a lansat CD –ul ,,Poezia Bucovinei’’, evenimentul discografic fiind finanțat de Guvernul României. ,,Romanța cu adevărat ne unește! Sunt onorată să mă îmi pot prezenta acest album muzical. Este un proiect finanțat de Departamentul „Românilor de Pretutindeni” , din cadrul Parlamentului României. Albumul include 15 melodii, iar accentul este pus pe poezia scrisă în nordul Bucovinei’’, a declarat Carolina Jitaru. Celălalt eveniment editorial i-a aparținut lui Marian Niță și Cristinei Gigi Șonea (Ioana Radu, Regina romanței românești și a cântecelor de petrecere – antologie; Ionel Fernic, Trubadurul din Târgoviște, romanțe și tangouri – antologie).
,,Suntem aici în Foaierul Cinematografului Independența din Târgoviște, aici unde avem și expoziția pe care ne-a donat-o Biblioteca Națională a României „Expoziția lirica lui Ciprian Porumbescu”. Mulți dintre noi știm cine a fost Ciprian Porumbescu, o legendă a muzicii românești. De altfel, în această seară, vom asculta romanțe compuse de Ciprian Porumbescu. Poate nu știați că el a scris și versuri, avem aici 25 de poezii ale acestui. Anul acesta se împlinesc 170 de ani de la nașterea sa și 140 de la dispariția lui Ciprian Porumbescu. Nu întâmplător, legăm acest eveniment de prezența acestei distinse interprete laureat al Festivalului „Crizantema de Aur” , este venită tocmai de la Cernăuți, din Ucraina, Carolina Jitaru. A venit din Cernăuțiul atât de iubit de Ciprian Porumbescu. A venit cu albumul său, foarte frumos, care se numește „Poezia Bucovinei” . Albumul este realizat împreună cu departamentul „Românilor de pretutindeni” , finanțarea Guvernului României”, a declarat Alina Mavrodin Vasiliu, directorul artistic al Festivalului Național de Romanțe Crizantema de Aur Târgoviște.