miercuri , 19 iunie 2019
Home / EDITORIAL / AU ”INDEXAT” DEMOCRAŢIA

AU ”INDEXAT” DEMOCRAŢIA

        Potrivit unui clasament realizat anual de prestigioasa publicaţie The Economist, România ocupă locul 66 la nivel mondial, din 167 tări incluse şi ultimul loc din Uniunea Europeană, în “Indexul Democraţiilor 2018”, cu un scor general de 6,38, cel mai prost de până acum. Acest inedit top este realizat după criteria riguroase, în funcție de participarea cetățenilor la viața politică și de respectarea drepturilor fundamentale şi, cum se întâmplă de obicei, “pică” într-un moment cum nu se poate mai prost, în ajunul preluării oficiale a Preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii, când toate mărimile de la Bruxelles vin la Bucureşti. 

        De parcă n-ar fi fost suficiente celelalte titluri din presa occidentală, de genul “Regimul corupt din România vine la butoanele UE”, The Economist pune sare pe rană şi poziţionează România între  democrațiile disfuncționale  est-europene, alături de Serbia, Croația, Bulgaria și Cehia, țări în care situația s-a înrăutățit. La scară planetară, România nu prinde nici măcar prima treime a clasamentului, situându-se  sub Serbia, poziţia  63, Croația pe locul 60 și Bulgaria – 46.

          Se confirmă din nenorocire că suntem abonaţi la statutul de codaşi ai Europei civilizate, şi la ani lumină în urma celor de pe primele  locuri – Norvegia, Islanda, Suedia și Danemarca. Având în vedere această clasare, deloc onorantă pentru puterea politică de la Bucureşti, nu ne mai încălzeşte cu nimic faptul că autorii studiului arată că în întreaga Europă starea democrației s-a înrăutățit în ultimii trei ani.

           P.S.     Ca să nu existe dubii, despre România se scrie explicit că înrăutățirea se datorează legilor introduse în 2018, care îngrădesc funcționarea și independența justiției.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *