În ultimele zile, pompierii au intervenit pentru stingerea mai multor incendii de vegetație uscată. Joi seară spre exemplu, au fost solicitați să intervină la Valea Voievozilor, unde incendiul s-a manifestat pe o suprafață de aproximativ 2,5 hectare de vegetație uscată.
Vineri după amiază a avut loc o intervenție în cazul unui incendiu de vegetație uscată produs în localitatea Braniștea. La sosirea pompierilor incendiul se manifesta pe o suprafață de aproximativ 8000 de metri pătrați de vegetație uscată.
Dincolo de costurile ridicate ale acestor intervenții, proprietarii de terenuri trebuie să știe că arderea vegetației uscate este interzisă prin lege, fiind prevăzute sancțiuni aspre.
Amenzi până la 50000 de lei pentru arderea ilegală a miriştilor
Aceste intervenții presupun eforturi umane, material și financiare foarte mari. Trebuie înţeles faptul că aceste incendii pot pune în pericol viaţa, bunurile material şi mediul, pot afecta traficul rutier sau feroviar, situaţii care pot genera adevărate tragedii.
Arderea vegetației uscate este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură excepţională în cazuri de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici, conform standardelor privind bunele condiţii agricole şi de mediu ale terenurilor (GAEC 6.2), reglementate prin Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr.352/2015;
Se poate executa numai cu acordul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi după informarea serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă, cu respectarea reglementărilor privind utilizarea focului deschis, conform Ordinului ministrului internelor şi reformei administrative şi al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr.605/579/2008, precum şi OMAI nr.163/2007.
Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderilor de vegetație uscată atrage după sine aplicarea de sancțiuni contravenționale, cu amenzi cuprinse între 1.000 – 6.000 lei pentru persoane fizice, respectiv între 25.000 – 50.000 pentru persoane juridice. De asemenea, incendierile din ariile protejate constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an. Există de asemenea riscul pierderii subvențiilor agricole.