Ministrul Finanțelor Publice, social-democratul Adrian Câciu, a confirmat că o primă tranșă, de 1,8 miliarde de euro din granturile alocate pentru PNRR, a intrat în conturile Băncii Naționale a României. A mai spus acesta și că va urma destul de repede și un avans pentru partea de împrumuturi.
“Lucrăm pentru a folosi banii din PNRR în beneficiul românilor! (…) Voi lucra împreună cu colegii de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene-adică în primul rând cu liberalul Dan Vâlceanu n.n- la elaborarea unei ordonanțe de urgență pentru a stabili circuitele financiare necesare utilizării acestor fonduri. Trebuie să punem rapid acești bani la treabă în folosul comunităților din întreaga țară!” Un mesaj mobilizator, care dă speranțe că noua coaliție ar putea funcționa foarte bine.
Mai departe, și Comisia Europeană a anunțat că a virat României prima tranșă de bani pentru finanțarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) – 1,8 miliarde de euro prefinanțare, reprezentând 13% din granturile prevăzute pentru țara noastră în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență (MRR).
Și apoi vine partea mai puțin agreabilă pentru mulți politicieni! Conform unui comunicat al Comisiei Europene, plata de prefinanțare va sprijini începerea implementării măsurilor de investiții și de reformă cuprinse în Planul de Redresare și Reziliență al României.
Se preconizează că România va primi, pe parcursul planului său, un total de 29,2 miliarde de euro – granturi în valoare de 14,2 miliarde de euro și împrumuturi în valoare de 14,9 miliarde de euro dar, cum a atras atenția șefa CE, Ursula von der Leyen, acum „cuvântul cheie este implementare!” Care implementare este ombilical legată de reforme în domenii cheie, precum administrația publică ori sistemul de pensii, de care nu prea s-a atins nimeni până acum.