Bugetul propus pentru Ministerul Apărării pe 2025 a primit aviz favorabil în comisiile reunite de resort ale Parlamentului. Potrivit secretarului grupului liberal, Aurelian Cotinescu, membru în Comisia de Apărare de la Camera deputaților, MApN va avea alocat un buget de peste 42 de miliarde de lei (echivalentul a peste 8,4 miliarde de euro, adică un procentaj de 2,24% din PIB-ul României).
Deputatul liberal de Dâmbovița Aurelian Cotinescu a explicat necesitatea alocării unor finanțări mai mari pentru Apărare, contextul geopolitic și cel regional fiind marcat de tensiuni și incertitudini.
“Două războaie mondiale ne-au luat prin surprindere. Suntem în 2025, cu o evoluție tumultoasă a politicii internaționale în ultimii ani, cu un război la graniță, iar România trebuie să fie pregătită pentru orice provocare. Marți, în cadrul Comisiei pentru Apărare, am avizat favorabil bugetul pentru Ministerul Apărării Naţionale și instituțiile de forță și securitate. Susțin alături de colegii mei necesitatea modernizării echipamentelor, pregătirea personalului, prin alocarea resurselor necesare și a unui buget mai mare pentru apărare, în conformitate cu situația de securitate internațională, dar și misiunea și angajamentele României, ca membră a UE și NATO”.
Potrivit deputatului dâmbovițean, în prezent, în cadrul MApN sunt cuprinse zeci de programe de înzestrare în diferite etape de achiziție, care se materializează prin echiparea cu:
- sistem de rachete sol-aer cu rază mare de acțiune – HSAM/ PATRIOT;
- avion multirol de generatia a V-a, F-35;
- sisteme de rachete antiaeriene cu bătaie apropiată;
- transportor blindat pentru trupe Piranha 5;
- modernizare sistem artilerie antiaeriană Oerlikon Model GDF 103 la standardul sistem artilerie antiaeriană cu capacități C-RAM;
- sistem de avioane fără echipaj la bord – UAS Bayraktar;
- autovehicule tactice blindate tip usor – ATBTU;
- vehicule amfibii de asalt pentru Regimentul de Infanterie Marina (RIM) – AAV 7;
- elicoptere H215M cu capabilități de luptă la suprafață;
- modernizare nave purtătoare de rachete;
- revitalizarea și modernizarea aeronavelor IAR-99 din dotarea ministerului;
- modernizare fregate T22R;
- nave de patrulare maritimă;
- rețele militare de date;
- echipamente de geniu;
- sistem satelitar militar de telecomunicații
- centru de operații tactice pentru apararea aeriană și antirachetă (SBAMD-TC)