Prin intermediul unei declarații politice susținute în plenul Camerei, deputatul liberal Aurelian Cotinescu susține demersul ministrului Energiei, care a cerut acționarea în instanță a organizațiilor care blochează nejustificat proiecte de interes strategic. A spus parlamentarul dâmbovițean că întârzierea acestor obiective, multe cu stadiu fizic de realizare peste 90%, amână nejustificat atingerea independenței energetice și perpetuează multe probleme de ordin social.
Domnule Președinte, stimați colegi,
Este o realitate tristă și extrem de păguboasă că în România avem numeroase exemple de proiecte strategice blocate de activiștii de mediu din diverse ONG-uri sau asociații.
Aceste proiecte energetice, strategice , in mod special Neptun Deep (peste 4 miliarde de euro investiție) și la hidrocentrale (2,2 miliarde de euro investiție ), sunt atacate sistematic în instanță de ONG-uri de mediu.
Zece hidrocentrale cu o capacitate de 700 de MW care au un stadiu fizic de execuție chiar si de 98% , au lucrările finale blocate ca urmare a sabotajelor activiștilor de mediu.
De ce nu au protestat când au eșuat cele două petroliere rusești și mii de tone de păcură au fost deversate în Marea Neagră? Posibil pentru că n-au avut ordin!
Realitatea este că prea multe din acțiunile ONG-urilor blochează dezvoltarea economica a țării, amânarea atingerii țintei de independență energetică și mai apoi transformarea României în furnizor de energie. Fiecare asemenea blocaj înseamnă pierderi financiare mari, pierderi de locuri de muncă și, în plan local, perpetuarea multor probleme sociale!
Ministrul Energiei, liberalul Sebastian Burduja, a devenit ținta unor atacuri furibunde după ce a îndemnat companiile naționale din energie să solicite, în instanță, daune în cuantum maxim împotriva ONG-urilor care blochează cu rea-credință proiecte strategice.
Avem recentul exemplu din SUA, unde un tribunal american a decis că ONG-ul Greenpeace trebuie să plătească 660 de milioane de dolari pentru blocarea ilegală a unui proiect energetic strategic.
Mediul trebuie protejat, conservat și lăsat moștenire generațiilor viitoare! De aceea se fac studiile de impact și sunt necesare autorizațiile emise în spiritul legislației armonizate cu practica comunitară! Nu trebuie să fim noi mai catolici decât papa, ori să nu mai forăm o sondă că se supără rușii!
Romania trebuie să meargă înainte pentru că are șansa sa devina o voce puternică și un jucător de luat în seamă în regiune!
AURELIAN ILIE COTINESCU deputat PNL