Cu trei luni înaintea alegerilor prezidențiale, lipsa de comunicare din partea autorităților, cu privire la ingerințele unor entități ostile, inclusiv statale, în procesul electoral prezidențial din România, continuă să genereze tensiuni nu numai pe scena politică. Oamenii așteaptă, pe bună dreptate, răspunsuri și explicații clare, în condițiile în care războiul mediatic purtat de diferitele tabere s-a amplificat iar dezinformările sunt la ordinea zilei. Partidele mari, bine structurate în teritoriu par să nu își găsească cadența iar de această situație profită din plin „independenții”!
Prin urmare, nu este surprinzătoare poziția lui Călin Georgescu în sondajele electorale care încep să crească în densitate. Acesta rămâne favoritul românilor pentru alegerile prezidențiale, în timp ce Nicușor Dan ar intra în turul al doilea inclusiv într-un scenariu în care finalistul din decembrie nu ar candida.
Ultimul sondajul CURS, realizat în perioada 21 – 25 ianuarie, 2025, pe 1.100 de respondenți, cu precizarea că nu a fost o comandă politică, îl creditează pe Călin Georgescu cu 37% din voturi în primul tur. Candidatul „independent” susținut de AUR este urmat de primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, cu 21%, în timp ce Crin Antonescu, candidatul propus de coaliția de guvernare, s-ar clasa pe locul trei cu 18%.
Președinta USR a pierdut contactul cu plutonul fruntaș, Elena Lasconi fiind cotată cu 7%, în timp ce Diana Șoșoacă, lidera SOS România, căreia i s-a interzis candidatura, are 4%.
În scenariul în care Călin Georgescu nu intră în cursa prezidențială, liderul AUR, George Simion, este cotat ca primul candidat care intră în finală cu 25% în intenția de vot. Acesta ar fi urmat de Nicușor Dan cu 24%, în timp ce Crin Antonescu s-ar clasa pe locul 3 cu 23%.
Sigur, mai sunt trei luni până la alegeri dar este clar că bătălia inițială, pentru un loc în finală, va fi foarte strânsă. Crin Antonescu este un politician cu experiență, bun vorbitor, spontan, cu potențial de creștere. Problema sa rămâne însă atât la electoratul dur al PSD, care și-ar dori un candidat din partid dar și privind convingerea multor liberali care nu-l au încă la inimă.
Și încă ceva! Sondajul CURS scoate în evidență interesul alegătorilor privind persoana viitorului președinte. Întrebați cât de interesați sunt de alegerile prezidențiale, 56% dintre respondenți au răspuns că sunt „foarte interesați”, 23% au spus că sunt „interesați” iar 76% dintre participanții la sondaj au răspuns că vor merge cu siguranță la vot.
Ori o prezență spre 80% în niciun caz nu va fi în avantajul celor obișnuiți să mâne oamenii la urne.