Una dintre cele mai mari publicații de peste ocean a titrat că statul român face bani pe urma pandemiei, circa 90 de milioane de dolari fiind cuantumul amenzilor date pentru încălcarea restricțiilor instituite prin ordonanțe militare. Aproape concomitent, BBC a scris că, între 24 martie și 19 aprilie, în România s-au dat peste 200 de mii de amenzi, în valoare totală de 78 de milioane de euro, adică la fel cât a încasat statul român din impozitul pe profit în toată luna februarie. Pentru comparație,mai arată jurnaliștii, polițiștii din Marea Britanie au dat în aceeași perioadă 3500 de amenzi, cuprinse între 30 și 60 de lire sterline.
Acuma nu comentăm oportunitatea instituirii unor mijloace coercitive prin ordonanțe militare. Să ne amintim că amenzile mici nu prea au produs efecte, ceea ce înseamnă că amenzile mari din această perioadă au avut rostul lor. De frica amenzilor și nu de teama contaminării au ales oamenii să stea în case, să nu mai umble creanga. Poate că metoda dură pentru care a optat statul român, care a stabilit sancțiuni mult mai mari decât în alte țări europene, a dat rezultate, epidemia fiind relativ ținută sub control. Sunt condamnabile însă abuzurile unora dintre cei care au dat aceste amenzi, de multe ori dincolo de cadrul stabilit prin OM ori ignorând complet interpretările date de Grupul pentru Comunicare Strategică.
Întrebarea fără răspuns este câți dintre cei amendați își permit să plătească suma minimă a amenzilor primite în perioada stării de urgență, care, pentru persoanele fizice, a fost ridicată la 2000 lei, prin Ordonanța Militară din 3 aprilie? Mai mult, după această dată, s-au dat amenzi și de 20 mii de lei, pentru lipsa declarației pe propria răspundere, în condițiile în care chiar autoritățile au dat-o de gard la început, schimbând câteva tipuri de formulare.
Mai mulţi jurişti au o opinie comună în sensul că, din interpretarea decretului prezidenţial, pe durata stării de urgenţă sunt suspendate termenele pentru plata şi pentru contestarea amenzii. Avocați de prestigiu recomandă însă oamenilor care se consideră victime ale unor abuzuri, să atace în instanță procesele verbale de contravenție. Chiar dacă nu fac asta într-o formă profesionistă, considrând important să ajungă pe rolul instanței. Mai concret, cei care au primit amendă sunt îndrumați să facă plângeri în care să treacă datele de identificare, numărul procesului-verbal de contravenție, să descrie împrejurările în care s-au întâmplat lucrurile și să le trimită la judecătorie.
Un motiv în plus pentru asemenea demers este acela că ordonanța militară prin care au fost majorate amenzile, a fost contestată de Avocatul Poporului la Curtea Constituțională inclusiv pe motiv de cuantum al amenzilor. Deci dacă CCR va decide că ordonanța nu e constituțională, cine va avea contestația pe rolul instanței va avea câștig de cauză.
P.S. Din nenorocire sunt victime ale unor asemenea abuzuri care nu se mai pot adresa magistraților, cum e cazul vasluianului care s-a spânzurat după ce a fost amendat cu 2000 de lei.
Avocații recomandă contestarea amenzilor date în baza ordonanțelor militare
185
postarea anterioară